Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bjelorusija

Lukašenkov spin: Let helikopterom i šetnja s kalašnjikovim

luksenko-demonstracije-kombo-1024×683

“Pobjegli poput pacova”, izgovorio je Lukašenko na jednom od video snimaka, pokušavajući tako da stvori utisak kako su demonstranti pobjegli pred “hrabrim i nesutrašivim” predsjednikom Bjelorusije

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko se već dvije sedmice suočava sa masovnim protestima nezadovoljnih građana, a večeras, u momentima kad je preko 200 hiljada demonstranata došlo do njegove rezidencije, on je pokušao da se predstavi kao neustrašivi lider protiv kojeg niko ne protestuje, koristeći “stari dobri spin” – omiljeni metod svih diktatora.

Kako bi simpatizere ubijedili da se njihov lider uopšte ne plaši demonstracija, te da se na bjeloruskim ulicama ne događa apsolutno ništa, iz kabineta bjeloruskog predsjednika su lansirali video snimak na kojem Lukašenko sa puškom u rukama dolazi u svoju rezidenciju, javlja nova.rs.

Ovakvim snimkom, pres služba prvog čovjeka Bjelorusije pokušala je da demantuje prvobitne navode da je helikopter ispred Palate nezavisnosti stigao kako bi se Lukašenko evakuisao, ali i da se ne plaši da dođe na žarište protesta.

Informacija iz njegove službe glasi – predsjednik nije evakuisan, već je helikopterom stigao u svoju rezidenciju. Na snimcima, koje je objavila novinarka Hana Ljubakova, bjeloruski diktator nosi pancir, a u rukama drži pušku.

Snimci iz vazduha: Masa preplavila centar Minska

Ubrzo nakon ovog, uslijedio još jedan video na kojem se Lukašenko vidi kako leti u helikopteru i posmatra Minsk. Međutim, na objavljenom snimku djeluje kao da u glavnom gradu Bjelorusije uopšte nema protesta, a tamošnjoj javnosti bjeloruski lider je predstavljen kao “neustrašivi” vođa.

Novinari nezavisnih bjeloruskih medija, opozicioni aktivisti i protivnici bjeloruskog lidera, listom ističu da je riječ o ranije napravljenim snimcima, te da je Lukašenko unaprijed pripremio ovaj video materijal kako bi u momentima kad je protest na vrhuncu poslao poruku da tu nikoga nema, odnosno da su demontranti pobjegli nakon što je on lično htio da se suoči sa njima.

“Pobjegli poput pacova”, izgovorio je Lukašenko na jednom od video snimaka, pokušavajući tako da stvori utisak kako su demonstranti pobjegli pred “hrabrim i nesutrašivim” predsjednikom Bjelorusije.

Podsjećanja radi, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko poručio je prethodnog dana vojnoj komandi da primeni žestoke mjere kako bi se odbranila teritorijalna cjelovitost zemlje, što je takođe svojstveno liderima koji njeguju diktatorske manire. Vijesti o događajima iz Bjelorusije posljednjih sat vremena gotovo i da ne stižu u ostatak svijeta, tako da se još uvijek čeka na epilog noći koja će, po svemu sudeći, biti veoma duga u Minsku.