njemački ministar

Maas: Od 15. juna turistička putovanja u inostranstvo

Heiko Maas

Dodao je da se mnoge zemlje pripremaju za otvaranje i izradu detaljnijih uputstava

Upozorenje o zabrani putovanja u inostranstvo, koje vrijedi do 14. juna, postupno bi trebalo ukinuti, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Šef njemačke diplomatije se sa svojim kolegama savjetuju kako ograničenja mogu biti ublažena u popularnim zemljama za odmor.

Ministar Maas do sada nije davao odgovor kada će biti ukinuta zabrana putovanja iz Njemačke u inostranstvo. Sada je najavio da ograničenje putovanja neće biti produženo nakon 14. juna.

Rekao je da se nada da će Nijemci ovog ljeta moći ponovno putovati na odmor u Evropu, što su pozitivni događaji u borbi protiv virusa korone u mnogim zemljama.

– Od 15. juna više ne bi trebalo biti upozorenja o putovanjima širom svijeta i to želimo zamijeniti savjetima o putovanjima – rekao je ministar Maas, član SPD-a.

Te bi informacije trebale omogućiti građanima da vide gdje mogu ljetovati, i koja ograničenja vrijede tamo, objasnio je ministar.

Dodao je da se mnoge zemlje pripremaju za otvaranje i izradu detaljnijih uputstava.

Ali upozorio je da ne treba imati prevelika očekivanja.

-Ono što na ljetnom odmoru smatramo normalnim, ove godine neće biti nigdje – rekao je Maas.

Također ne bi trebalo biti identično ublažavanje mjera, naglasio je, referirajući se na različit razvoj zaraze u Evropi.

Maas će danas s kolegama iz zemalja koje su popularna odredišta za njemačke turiste razgovarati o tome kako se ograničenja putovanja zbog pandemije mogu postupno ublažiti.

Španija, Italija, Austrija, Grčka, Hrvatska, Portugal, Malta, Slovenija, Kipar i Bugarska pozivaju se na video konferenciju. Cilj sastanka je koordiniran pristup otvaranju granica za turiste, prenosi Tagesschau.

Nakon toga će u srijedu uslijediti razgovori s predstavnicima zemalja s kojima Njemačka ima zajedničku granicu.

Njemačkoj je upozorenje o ograničenju putovanja u inostranstvu posljednji put produženo krajem aprila. Posljednjih dana granični promet prema Francuskoj, Luksemburgu, Austriji i Švicarskoj je ponovo uspostavljen.