Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Macron i Putin ponovo razgovarali telefonom

putin

U saopćenju Kremlja se također ističe kako je veoma važno da Evropska komisija ne stvara prepreke opskrbi poljoprivrednih proizvoda i gnojiva iz Rusije na tržišta Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su danas telefonom.

“Prilikom razgovora o problemima globalne sigurnosti hrane potvrđeno je stajalište da žito koje se izvozi iz crnomorskih luka treba prvenstveno usmjeriti za potrebe zemalja u razvoju”, navodi se u saopćenju Kremlja

U saopćenju Kremlja se također ističe kako je veoma važno da Evropska komisija ne stvara prepreke opskrbi poljoprivrednih proizvoda i gnojiva iz Rusije na tržišta Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike.

Putin je ranije ustvrdio da je samo 3 posto svih zaliha žita poslano u najsiromašnije zemlje. No, vrlo brzo uslijedio demant od strane evropskih zvaničnika, koji su jasno poručili da se radi o propagandi Kremlja, kao i da je u siromašne zemlje do sada otišlo 30 posto ukrajinskog žita.

Francuski predsjednik podsjetio je Vladimira Putina da je “ruska okupacija bila uzrok rizika koji danas opterećuju integritet nuklearne elektrane Zaporižja”, navodi se u saopćenju Elyseejske palače. Stoga ga je zamolio Putina da “ukloni rusko teško i lako naoružanje iz Zaporižja”. Putin je prilikom razgovora na tu temu tvrdio da Ukrajinci granatiraju područje elektrane.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi najavio je “početak konSultacija” o stvaranju “sigurnosne zone” oko nuklearne elektrane Zaporizhzhya.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je u nuklearnoj elektrani Zaporižja ponovno uspostavljen pričuvni vod vanjskog napajanja, koji je neophodan za hlađenje postrojenja.

“Rezervni vod za napajanje nuklearne elektrane Zaporižja (ZAEP), koji elektrani osigurava vanjsko napajanje potrebno za hlađenje reaktora i druge sigurnosne funkcije, obnovljen je”, stoji u objavi.