francuski predsjednik

Macron imenovao novu Vladu Francuske: U kabinetu 17 žena i 14 muškaraca

macron333

Generalni sekretar palate Elysee Alexis Koler predstavio je novoimenovanu Vladu Francuske koju je formirao premijer Jean Castex, tri dana nakon što je ostavku podnio sada već bivši premijer Edouard Philippe. Kako je naveo Kohler, u novom kabinetu Vlade Francuske je 31 osoba, 17 žena i 14 muškaraca

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je novu Vladu Francuske na čelu s premijerom Jeanom Castexom, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar palate Elysee Alexis Koler predstavio je novoimenovanu Vladu Francuske koju je formirao premijer Jean Castex, tri dana nakon što je ostavku podnio sada već bivši premijer Edouard Philippe.

Kako je naveo Kohler, u novom kabinetu Vlade Francuske nalazi se ukupno 31 osoba, 17 žena i 14 muškaraca.

Novoj vladi pridružila su se i nova imena. Barbara Pompili, koja je 2016. godine bila predsjednica parlamentarne grupe Stranke zelenih (EELV), a potom i državni ministar za pitanja biološke raznolikosti tokom mandata predsjednika Francoisa Hollandea, imenovana je za ministricu okoliša.

Eric Dupont-Moretti, poznati francuski advokat iz oblasti kaznenog prava, imenovan je za ministra pravde. Morettijevo imenovanje na mjesto ministra izazvalo je veliko iznenađenje u Francuskoj.

Ministricom kulture imenovana je Roselyne Bachelot, koja je tu dužnost obnašala ranije u dva navrata, tokom mandata Jacquesa Chiraca i Nicolasa Sarkozyja.

Elisabeth Moreno, koja je rođena 1970. godine na otoku Santiago, te 1977. doselila u Francusku, obavljat će dužnost ministra zaduženog za ravnopravnost muškaraca i žena.

Bivša ministrica okoliša Elisabeth Borne preuzela je ministarstvo rada, bivši ministar finansija Gerard Darmanin preuzeo je unutrašnje poslove, a bivši ministar prostornog uređenja će raditi kao ministar poljoprivrede i hrane.

Macron će tako od preuzimanja predsjedničkog mandata raditi s drugom vladom. Philippe, koji je unaprijeđen u premijera nakon što je Macron izabran za predsjednika, 3. jula je predao svoju odluku o ostavci koja je i prihvaćena.

Philippeova ostavka je rezultat višegodišnjeg nesporazumijevanja s Macronom oko rješenja socijalne i ekonomske krize u zemlji.

Novi će kabinet sutra održati prvi sastanak pod predsjedavanjem Emmanuela Macrona.