zbog koronavirusa

Crna Gora “okreće ploču”, večeras donijeta odluka o vraćanju restriktivnih mjera

podgorica

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na današnjoj sjednici odlučilo da se privremeno prekine rad vaspitno-obrazovni rad u javnim i privatnim predškolskim ustanovama

U Crnoj Gori će od sjutra zbog koronavirusa ponovo biti vraćene pojedine restriktivne mjere, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na današnjoj sjednici odlučilo da se privremeno prekine rad vaspitno-obrazovni rad u javnim i privatnim predškolskim ustanovama.

“Radno vrijeme restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana kao i ugostiteljskih objekata na kupalištima i plažama na cijeloj teritoriji Crne Gore ograničava se do ponoći. Mjera će se primjenjivati u narednih nedjelju dana, nakon čega će, na osnovu analize učinka mjere i epidemiološke situacije, biti odlučeno da li će primjena mjera biti produžena”, saopšteno je iz Nacionalnog koordinacionog tijela.

Podsjeća se i da u ugostiteljskim objektima najviše četiri osobe mogu sjediti za stolom, osim članova istog porodičnog domaćinstva dok razmak među stolovima mora biti najmanje dva metra.

Zbog složene epidemiološke situacije u sjevernom dijelu države odlučeno je da se u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Andrijevica, Rožaje, Plav i Gusinje rad svih ugostiteljskih objekata obustavlja na nedjelju dana.

Navodi se i da će biti pojačane mjere za lica koja dolaze iz Srbije u Crnu Goru.

“Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Srbiji odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin. Crna Gora ostaje opredijeljena da se ne zatvara za svoje državljane, ali stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor. Zbog toga lica koja ulaze u Crnu Goru iz Srbije do daljega neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu mjeru”, saopšteno je.