priča iz Sanskog mosta

Tužna Nisvetina sudbina: Djevojčica s Daunovim sindromom ostala i bez oca

nisveta

Porodica je živjela na rubu siromaštva te su im često nedostajale elementarne životne potrepštine

Nisveta Dulić (11), djevojčica iz Sanskog Mosta koja ima Daunov sindrom, nakon što je prije nekoliko godina izgubila majku, ostala je sada i bez oca Idriza, koji je iznenada preminuo u 58. godini, javljaju Nezavisne novine.

Na taj način je ova djevojčica s poteškoćama u razvoju ostala bez oba roditelja i u ovome trenutku neizvjesna je njena dalja sudbina.

Nisveta ima i 20-godišnjeg brata koji se trenutno nalazi na privremenom radu u Sloveniji. Porodica je živjela na rubu siromaštva te su im često nedostajale elementarne životne potrepštine.

Dulići od imovine imaju malu kuću u naselju Krkojevci, čija je izgradnja započeta prije proteklog rata, ali nikad do kraja nije dovršena.

Otac je bio nezaposlen te su živjeli od skromne socijalne pomoći koju je djevojčica dobijala, ali ta sredstva nisu mogla biti dostatna za pristojan život. Stanovali su u jednoj prostoriji, a među stvarima koje su im nedostajale bio je i mokri čvor, pa su bili primorani da koriste poljski klozet, u neposrednoj blizini kuće. Životni brodolomi ove nesretne porodice započeli su prije pet godina, kad je iznenada preminula Idrizova supruga Suada, pa je cjelokupna briga o djevojčici pala na oca.

Ona je u međuvremenu bila uključena u programe socijalne rehabilitacije u okviru Centra “Nada” u Sanskom Mostu, a prema riječima socijalne radnice Amele Omić, u procesu edukacije i prilagođavanja društvenom okruženju veoma je napredovala.

Također, mala Nisveta je i učenica Osnovne škole Mahala, gdje je završila peti razred. Kako saznajemo, djevojčica je trenutno zbrinuta i na sigurnom je, a o njenoj daljoj sudbini odlučiće Centar za socijalni rad u Sanskom Mostu. U Centru “Nada” su zahvalili svima koji saosjećaju s njenom sudbinom te poručuju kako svi koji žele da je obraduju mogu to učiniti tako da joj poklone neku igračku, dok je za sve ostalo obezbijeđena.