Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Macron: Moramo dopustiti Ukrajini da gađa mete u Rusiji; Putin: Shvatite čime se igrate

macron scholz
Foto: Screenshot/X
Emmanuel Macron i Olaf Scholz

Neke evropske zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, baltičkih država, Finske, Poljske i drugih nemaju problem s time da Ukrajina gađa mete u Rusiji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da bi Ukrajina trebala imati pravo gađati mete unutar Rusije s kojih se izvode napadi na ukrajinsku teritoriju.

-Moramo dopustiti Ukrajincima da neutraliziraju vojna mjesta s kojih su projektili ispaljeni, ali ne i druge civilne ili vojne mete. Ne želimo eskalirati, rekao je jučer, govoreći zajedno s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Scholz je bio oprezniji, rekavši da ukrajinska upotreba zapadnog oružja “uvijek mora biti unutar okvira međunarodnog prava”. Komentari dvojice čelnika dio su šire rasprave koja uzburkava zapadne saveznike Ukrajine.

Dva najosjetljivija pitanja

Dva najosjetljivija pitanja na dnevnom redu sastanka ministara obrane, koji se jučer održao u Bruxellesu, bila su treba li Ukrajini dopustiti korištenje doniranog oružja za napade na ruski teritorij i trebaju li ukrajinski saveznici poslati vlastite trupe kako bi ubrzali obuku ukrajinskih snaga, što je također ideja koju je pokrenuo Macron.

Zemlje EU duboko su podijeljene oko obje teme, rekao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell.

-Uklanjanje ograničenja oko korištenja zapadnog oružja je odluka koju treba donijeti svaka pojedinačna država članica. To je njihova odgovornost. Nitko ne može prisiliti državu članicu da ukine ta ograničenja, rekao je.

To nije samo problem Europske unije. Američki predsjednik Joe Biden također je pod pritiskom Kongresa da odgovori na molbe Kijeva i izričito dopusti Ukrajini da gađa ciljeve u Rusiji doniranim oružjem.

Podijeljena EU

Govoreći u Briselu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je:

-Mi, i to je činjenica, ne možemo riskirati podršku naših partnera – zato ne koristimo oružje naših partnera za napad na ruski teritorij. Zato vas molimo da nam dopustite da to učinimo.

Neke evropske zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, baltičkih država, Finske, Poljske i drugih nemaju problem s time da Ukrajina gađa mete u Rusiji.

-Osim streljiva i protuzračne obrane, dvije stvari mogu pomoći Ukrajini da dosegne prijelomnu točku za pobjedu u ratu: ubrzavanje obuke za ukrajinske borce i dopuštenje Ukrajini da napadne vojne ciljeve u Rusiji, objavio je estonski ministar obrane Hanno Pevkur.

-Nije naš posao da Ukrajincima vežemo ruke, rekao je finski predsjednik Alexander Stubb. To je stajalište i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. Ali zemlje poput Njemačke i Italije mnogo su opreznije oko prelaska crvene linije s nuklearno naoružanom Rusijom.

Putin prijeti

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je Evropi “ozbiljnim posljedicama” ako se Ukrajini u budućnosti dopusti da protiv ruskog teritorija koristi dalekometno precizno oružje koje isporučuje Zapad.

-Ti predstavnici NATO-a, posebno u Evropi i posebno u malim zemljama, trebali bi shvatiti s čime se igraju, rekao je Putin u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu na kraju državne posjete.

Nagovijestio je da bi Rusija mogla poduzeti vojne protumjere te je rekao da osobito manje zemlje ne bi smjele zaboraviti da njihovi teritoriji nisu veliki i da su gusto naseljeni.

Prema Putinu, takvo odobrenje zapadnih država predstavljalo bi izravnu konfrontaciju Rusije i Zapada. U tom kontekstu 71-godišnjak se još jednom osvrnuo na rusko strateško nuklearno oružje.

Također je doveo u pitanje moguću zaštitu zemalja NATO-a od SAD-a.

-Ako se ozbiljne posljedice za Evropu materijaliziraju, kako će se SAD ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju? upitao je.