francuski predsjednik

Macron najavio uvođenje vaučera za hranu za domaćinstva sa srednjim i niskim primanjima

„Želim da uvedemo sistem vaučera za prehrambene proizvode kako bi se pomoglo domaćinstvima s najskromnijim primanjima ali i srednjoj klasi koja se suočava s dodatnim troškovima.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da razmatra izdavanje vaučera za pomoć porodicama sa srednjim i niskim primanjima koje se suočavaju s rastućim cijenama hrane pogoršanim ruskom invazijom na Ukrajinu, javlja AFP.

– Suočavamo se sa svjetskom krizom nestašice hrane – rekao je Makron u intervjuu za radio France Bleu u utorak. „Želim da uvedemo sistem vaučera za prehrambene proizvode kako bi se pomoglo domaćinstvima s najskromnijim primanjima ali i srednjoj klasi koja se suočava s dodatnim troškovima.”

Predloženi vaučeri za hranu bili bi slični trenutnom sistemu energetskih vaučera putem kojih se, između ostalog, pomaže u plaćanju računa za struju i prirodni gas za otprilike 5,8 miliona domaćinstava s niskim primanjima svake godine, prema podacima francuskog ministarstva finansija.

Macron je ponovio da Francuska i Evropa moraju na kraju da postignu nezavisnost u pogledu hrane, što je ključni element njegove kampanje za reizbor za predsjednika.

Prvi krug glasanja za predsjedničke izbore u Francuskoj trebao bi se održati 10. aprila.