Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuski predsjednik

Macron: Priznavanje palestinske države više nije tabu za Francusku

Foto: Pixsell

Jednostrano francusko priznanje malo bi učinilo da se situacija na terenu promijeni bez istinskih pregovora, ali bi imalo simboličku i diplomatsku težinu

Priznavanje palestinske države više nije tabu za Francusku, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, sugerirajući da bi službeni Pariz mogao donijeti takvu odluku ako napori za dvodržavno rješenje budu blokirani zbog protivljenja Izraela.

Jednostrano francusko priznanje malo bi učinilo da se situacija na terenu promijeni bez istinskih pregovora, ali bi imalo simboličku i diplomatsku težinu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je protivljenje palestinskom suverenitetu, naglašavajući da Palestinci neće pristati na potpunu izraelsku sigurnosnu kontrolu zapadno od Jordana, i da je to u suprotnosti s palestinskom državom.

“Dugujemo to Palestincima”

Francuski zastupnici glasali su 2014. godine kako bi pozvali svoju vladu da prizna Palestinu, što je simboličan potez koji je imao mali uticaj na diplomatski stav Francuske.

Macronovi komentari predstavljaju prvi put da je francuski čelnik iznio takvu sugestiju, i ukazao na daljnje nestrpljenje među zapadnim čelnicima dok rastu žrtve u Gazi od izraelske odmazde nakon napada Hamasa 7. oktobra u kome je ubijeno 1.200 osoba i oteto 253 osoba, navodi se u izraelskim izvještajima.

– Naši partneri u regiji, posebno Jordan, rade na tome, mi radimo na tome s njima. Spremni smo da doprinesemo tome, u Evropi i Vijeću sigurnosti. Priznavanje palestinske države nije tabu za Francusku – izjavio je Macron nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom II u Parizu.

– Dugujemo to Palestincima, čije su aspiracije predugo gažene. Dugujemo to Izraelcima koji su proživjeli najveći antisemitski masakr našeg vijeka. Dugujemo to regiji koja žudi da pobjegne od promotora haosa i onih koji siju osvetu – kazao je on.

Macronovi komentari vjerovatno imaju za cilj povećanje pritiska na Izrael. U izraelskoj zračnoj i kopnenoj ofanzivi na malu, gusto naseljenu Gazu ubijeno je više od 28.000 Palestinaca, sravnjena su sa zemljom naseljena područja i većina od 2,3 miliona stanovnika ostala je bez krova nad glavom. Dok većina zemalja u razvoju priznaje Palestinu kao državu, većina zapadnoevropskih zemalja ne priznaje, tvrdeći da bi nezavisna palestinska država trebala proizaći iz pregovora s Izraelom.

Macron je dodao da bi izraelska ofanziva na Rafah mogla dovesti do humanitarne katastrofe bez presedana i da bi bila prekretnica u sukobu, prenosi Reuters.