Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nizozemski premijer

Rutte: Evropa treba prestati da se žali na Trumpa, umjesto toga fokusirati se na pomoć Ukrajini

Mark Rutte
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Mark Rutte

Naglasio je da Evropa treba da poveća pomoć Ukrajini jer je to u njenom interesu

Odlazeći nizozemski premijer Mark Rutte, favorit za idućeg generalnog sekretara NATO-a, izjavio je u subotu da Evropa treba da prestane da se žali na Donalda Trumpa, i umjesto toga se fokusira na ono što bi mogla učiniti za Ukrajinu.

Bivši američki predsjednik Trump izazvao je oštre reakcije u Evropi, izjavom da, ako bude ponovo izabran u novembru, neće braniti saveznice iz NATO-a koje ne ulažu dovoljno novca u vojsku.

– Trebalo bi da prestanemo da se žalimo i prigovaramo Trumpu – kazao je Rutte na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

– To je pitanje o kome odlučuju Amerikanci. Ja nisam Amerikanac, ne mogu glasati u Sjedinjenim Državama. Moramo sarađivati s onim ko je na vlasti – dodao je.

Rutte je kazao je da bi Evropa u svakom slučaju trebala ulagati više u vojsku i povećanje proizvodnje municije, ne samo zato što bi se Trump mogao vratiti na vlast.

Naglasio je da Evropa treba da poveća pomoć Ukrajini jer je to u njenom interesu.

Rutte, koji je neočekivano najavio odlazak iz nizozemske politike u julu, kazao je da ne zna da li se smatra favoritom za predvođenje NATO-a i da neće započeti ličnu kampanju.

– I sve te pritužbe i galama o Trumpu nešto je što stalno slušam zadnjih dana. Prestanimo s tim – rekao je Rutte, dodajući da je nakon razgovora s američkim političarima u Minhenu “oprezno optimističan” da će paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji je na čekanju”, na kraju ipak biti usvojen, prenosi Reuters.