Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jelisejska palata

Macron razgovarao s Trumpom o povlačenju američkih snaga iz Sirije

GERMANY-G20-SUMMIT

Krajem 2018. godina Trump je naredio povlačenje vojnika iz Sirije, tvrdeći da su džihadisti tzv. Islamske države poraženi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron telefonski je razgovara s američkim kolegom Donaldom Trumpom o planu Washingtona da povuče snage iz Sirije, saopćila je u utorak Jelisejska palata.

– U kontekstu povlačenja američkih vojnika iz sjeveroistočne Sirije, predsjednik Republike naglasio je značaj tijesne saradnje među članicama međunarodne koalicije kako bi se omogućila sigurnost svih naših partnera – navodi palata u saopćenju.

Tokom telefonskog razgovora održanog u ponedjeljak navečer, “francuski i američki predsjednik ponovili su svoju odlučnost da postave crvenu liniju prema korištenju hemijskog oružja”, dodaje se u saopćenju.

Krajem 2018. godina Trump je naredio povlačenje vojnika iz Sirije, tvrdeći da su džihadisti tzv. Islamske države poraženi.

Francuska je bila među prvim evropskim zemljama koje su se pridružile vojnoj koaliciji protiv džihadista.

Oko 1.000 vojnika, uključujući i specijalne snage, smješteno je na sjeveru zemlje i razmješteni su pokraj kurdskih i arapskih snaga, prenosi Xinhua.