Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema povlačenja

Bruxelles ponovno traži ukidanje carinskih taksi, Kosovo ne odustaje

Shpend Ahmeti

Nakon sastanka u Bruxellesu, članovi prištinskog izaslanstva ponovili su da odluka neće biti promijenjena sve dok Beograd ne promijeni ponašanje

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini sastala se u Bruxellesu s prištinskim izaslanstvom, koje je u cilju nastavka dijaloga s Beogradom u decembru prošle godine formirao kosovski parlament.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o stanju dijaloga, a visoka predstavnica ponovila je nužnost povlačenja carinskih taksi koje su kosovske vlasti uvele za robu iz Srbije, međutim izaslanstvo Prištine poručilo je kako takse ostaju dok “Beograd ne promijeni ponašanje”, prenose srbijanski medije.

Mogherini je ocijenila da je za postizanje sveobuhvatnog pravnoobvezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodna klima koja doprinosi dobrosusjedskim odnosima, gdje su prethodno postignuti sporazumi primijenjeni i poštovani i gdje se izbjegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu s krajnjim strateškim ciljevima i interesom.

Nakon sastanka u Bruxellesu, članovi prištinskog izaslanstva ponovili su da odluka neće biti promijenjena sve dok Beograd ne promijeni ponašanje.

“Takse se neće ukinuti bezuslovno, a Srbija mora prekinuti s kampanjom povlačenja priznanja kosovske neovisnosti”, kazao je član izaslanstva Prištine Shpend Ahmeti.

“Naša poruka EU jeste da smo mi spremni razgovarati o otvorenim pitanjima”, kazao je Ahmeti i dodao da to ne treba pogrešno shvatiti spremnost Prištine na bilo kakve kompromise samo zbog priznanja od strane Srbije.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je vlada koju predvodi spremna da odmah ukine taksu od 100 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pod uslovom da Srbija prizna Kosovo.