Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Macronova stranka na putu da osvoji najuvjerljiviju većinu od vremena De Gaullea

Emmanuel_Macron (1)

Stranka Emmanuela Macrona na putu je da osvoji najuvjerljiviju parlamentarnu većinu od rekordne pobjede Charlesa de Gaullea iz 1968. za jednog francuskog predsjednika, pokazala je u utorak anketa glasačkih namjera za predstojeće parlamentarne izvore.

Takva većina dala bi Macronovoj vladi snažan mandat da nastavi s ekonomskim reformama, počevši od tržišnog preuređivanja francuskog poslovnika o radu, zloglasno teškoj oblasti za dogovor sa sindikalistima.

Macronova centristička stranka Republika u pokretu (LREM), koja je osnovana u aprilu prošle godine i revolucionirala je francusku političku scenu, osvojit će 29 posto glasova u prvom krugu izbora 11. juna, pokazala je anketa instituta Ipsos Sopra-Steria.

Uz solidno vodstvo pred ostalim strankama, LREM bi mogla osvojiti između 385 i 415 mjesta u donjem domu parlamenta koji broji 577 poslanika u drugom krugu glasanja 18. juna, pokazuje anketa.

Projicirana većina podudarna je onoj instituta Cevipof za novine Le Monde u petak, i bila bi to najuvjeljivija većina otkako su se glasači okupili oko bivšeg predsjednika i ratnog heroja De Gaullea 1968. nakon studentskih nemira i generalnih štrajkova širom zemlje, prenosi Reuters.