Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvije osobe uhapšene u akciji “Dojava” predate tužilaštvu

policija hapsenje
Foto: Ilustracija

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) i Policijske uprave Foča danas su, u nastavku akcije kodnog naziva „Dojave“, predali na dalje postupanje Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje osobe S.S i R.M iz Foče.

Oni se terete da su počinili krivična djela prevara i iznuda.

U narednom periodu nastavit će se rad na prikupljanju dokaza i dokumentovanju izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv drugih osoba, saopćeno je iz Policijske uprave Foča.

Akcija „Dojave“ provedena je jučer, a slobode je lišeno ukupno 17 osoba, za koje postoje osnov sumnje da su počinili krivična djela iznude i prevare. Osumnjičeni su putem Facebooka i drugih društvenih mreža objavljivali namještene utakmice i dovodili u zabludu oštećene osobe koje su na njihov račun uplaćivale određene iznose novca.

Na osnovu naredbe Osnovnog suda u Foči izvršen je pretres na 16 lokacija na području općine Foča, te oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku (telefoni, računari, bankovne kartice, pronađeni novac), kao i pet luksuznih putničkih vozila za koje postoje osnovi sumnje da su proistekli izvršenjem ovih krivični djela.

Sumnja se da je broj oštećenih krivičnim djelima koja su počinile ove osobe veći od 300, i to na području bivše Jugoslavije i zemalja zapadne Evrope, a šteta koja je nastala izvršenjem ovih krivčnih djela iznosi više miliona maraka.

U akciji „Dojave“ učestvovala je i Federalna uprava policije.