Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

smijenjen glavni urednik

Mađari protestuju zbog Orbanovog udara na jedan od posljednjih nerežimskih medija

madjarska – protesti

Daju podršku tamošnjem portalu Index čijih je 60 novinara danas dalo otkaz zbog pritiska Orbanove Vlade

Nakon što je danas troje urednika vodećeg mađarskog nezavisnog portala Index.hu i oko 60 novinara dalo otkaz zbog smjene glavnoga urednika, što tumače otvorenim pritiskom na taj medij, hiljade stanovnika Budimpešte večeras se okupilo na masovnom protestu.

Daju podršku tamošnjem portalu Index, koji je u Mađarskoj smatran najvećim medijem kritičnim prema vladi Viktora Orbana. Građani u nepreglednoj povorci, hodajući do Orbanovog ureda, uzvikuju “Slobodna zemlja, slobodni mediji”.

Troje urednika i oko 60 novinara danas je bio posljednji dan u redakciji Index.hu portala, nakon što predsjednik Upravnog odbora nije prihvatio njihov zahtjev da se smijenjeni glavni urednik Szabolcs Dull vrati na čelo Indexa. “Godinama govorimo da po našem mišljenju postoje dva uvjeta za nezavisan rad Indexa: nema vanjskog utjecaja na sadržaj koji Index objavljuje niti na sastav (osoblja) i strukturu”, rekli su novinari.

POSLJEDNJI DAN U REDAKCIJI

“Smjena glavnog urednika jasno je upletanje u sastav uredništva i to možemo vidjeti jedino kao pokušaj pritiska”, kazali su i dali otkaze, a današnji trenuci u njihovoj redakciji zabilježeni su u videu i na Twitter profilu portala. Kolege urednici i novinari iz Budimpešte jedan po jedan nosili su svoje otkaze upravi, predvođeni preostalim uredničkim trojcem u sastavu Attila Tóth-Szenesi, Veronika Munk i János Haász.

KATEGORIČKI ODBIJEN POVRATAK GLAVNOG UREDNIKA

Iz Orbanove vlade poručuju da su “izloženi neistinitim optužbama u pogledu medijskih sloboda”, no problemi za Index.hu počeli su kada je Miklos Vaszily, poslovni čovjek blizak Orbanovoj vladi, kupio 50 posto dionica Indexa i tako dobio veliki utjecaj. Smijenjeni glavni urednik Dull vjeruje da je smijenjen zbog kolumni koje je pisao na portalu o pokušaju vanjskih utjecaja i upozorenja na barometar koji mjeri nezavisnost Indexa.

Na jučerašnjem sastanku osoblja s upravom, kada su novinari tražili da se smijenjeni glavni urednik vrati na čelo Indexa, njihov je zahtjev “kategorički odbijen”, kako su napisali na Twitteru.

Posljednjih godina, većina neovisnih medija poput Indexa je ili zatvorila svoja vrata, ili su ih otkupili provladini saveznici ili su se priklonili vladajućima.