Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novo "zatezanje"

Mađarski parlament odgađa glasanje o članstvu Švedske u NATO-u

jens stoltenberg
Foto: NATO

Mađarski parlament zasjedat će u ponedjeljak, utorak i petak snaredne sedmice, glasajući o nekoliko zakona, uključujući i budžet za 2024. godinu

Mađarski parlament neće naredne sedmice održati glasanje o članstvu Švedske u NATO-u, sudeći po rasporedu objavljenom u četvrtak, što dodatno odgađa ratifikaciju tog poteza zapadnog vojnog saveza.

Švedska, koja je odustala od dugogodišnje politike vojne nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, postavila je svoj cilj za formalno pristupanje alijansi na samitu NATO-a od 11. do 12. jula, ali iako ima snažnu podršku drugih članica, uključujući Sjedinjene Države, Turska i Mađarska do sada su blokirale ratifikaciju njenog članstva.

Poslanica opozicione stranke Demokratska koalicija, Agnes Vadai, izjavila je Reutersu tokom dana da poslanici vladajućih stranaka Fidesz i Demokršćana na sastanku odbora nisu podržali stavljanje glasanja na dnevni red plenarne sjednice parlamenta naredne sedmice.

– Komitet Predstavničkog doma odbio je da se glasanje stavi na dnevni red za narednu sedmicu – rekla je Vadai, dodajući da će njena stranka ponovo predložiti glasanje u ponedjeljak na punoj sjednici parlamenta.

Vadai je kazala kako je “očigledno” da će Fidesz odlučiti kada da zakaže glasanje u zavisnosti od stava Turske.

– Viktor Orban ide u tandemu s Erdoganom, ignorirajući mađarski suverenitet i razbijajući jedinstvo NATO-a. Kako danas stvari stoje, neće biti ratifikacije prije samita NATO-a – kazala je ona.

Švedski premijer izjavio je kako namjerava razgovarati s Orbanom tokom dana zbog medijskih izvještaja da će mađarski parlament odgoditi ratifikaciju kandidature Švedske za NATO.

Portparol mađarske vlade i ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili na pitanja koja im je poslao Reuters putem e-maila.

Mađarski parlament zasjedat će u ponedjeljak, utorak i petak snaredne sedmice, glasajući o nekoliko zakona, uključujući i budžet za 2024. godinu.

Proces ratifikacije je zaglavio u parlamentu od prošlog jula, ali Orban je u februaru prvi put izrazio zabrinutost u vezi sa nastojanjem Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

Između ostalih kritika, on je optužio obje zemlje za širenje “direktnih laži” o zdravlju demokratije i vladavine prava u Mađarskoj, iako su mađarski poslanici krajem marta odobrili kandidaturu Finske.

Ponavljajući stav Turske, Erdogan je u telefonskom razgovoru u nedjelju rekao generalnom sekretaru NATO-a da Švedska mora zaustaviti proteste pristalica zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) u Stockholmu kako bi dobila zeleno svjetlo za pridruživanje alijansi.

U srijedu je zapadni zvaničnik rekao Reutersu da su saveznici iz NATO-a ubrzali napore da uvjere Tursku da ukine svoje protivljenje pridruživanju Švedske, ali da li će uspjeti prije samita u Litvaniji nije jasno.