Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

druga godišnjica ruske invazije

Magazinović u Kijevu prisustvovao brifingu Vojne obavještajne službe Ukrajine

magazinovic kijev
Magazinović u Kijevu

Magazinovića je u posjetu, zajedno s drugim prisutnim šefovima delegacija, primila i stalna predstavnica predsjednika Ukrajine na Krimu Tamila Tasheva

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović susreo se u Kijevu (Ukrajina) s predsjednikom Parlamenta Ukrajine Ruslanom Stefanchukom.   

Tokom susreta Magazinović je potvrdio solidarnost s ukrajinskim narodom, naglasivši da agresija na Ukrajinu nije samo rat protiv ove zemlje nego da predstavlja atak na cijelu Evropu.

Stefanchuk je izrazio posebnu zahvalnost Bosni i Hercegovini na dosadašnjoj podršci, te istaknuo da se nada da će obje države u narednom periodu imati krupne iskorake na evropskom putu.

Magazinović je prisustvovao i brifingu Vojne obavještajne službe Ukrajine, kojeg su za predstavnike parlamenata zemalja Evropske unije (EU) i šefove delegacija država članica Vijeća Evrope organizirali šef Vojne obavještajne službe Ukrajine general Kyryl Budanov i njegov zamjenik Vadym Skibytsky. Ovo je prvi put od početka ruske invazije da je neka delegacija primljena u sjedištu ove institucije i informirana o stanju na ratištu i projekcijama vezanim za naredni period.

Magazinovića je u posjetu, zajedno s drugim prisutnim šefovima delegacija, primila i stalna predstavnica predsjednika Ukrajine na Krimu Tamila Tasheva. Razgovoru je prisustvovala i čelnica Krimske Platforme Maria Tomak. Sagovornice su informirale Magazinovića o pripremama zakona za period nakon okončanja okupacije Krima.

U razgovoru je značajna pažnja posvećena kršenju ljudskih prava ljudi koji žive na okupiranoj teritoriji, te pritiscima i pravosudnom progonu političkih neistomišljenika, u čemu, kako je rečeno, ekspertiza Vijeća Evrope može biti veoma korisna.

Inače, Magazinović boravi u posjeti Ukrajini u povodu obilježavanja druge godišnjice pune invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Pored brojnih susreta s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, u nastavku posjete prisustvovat će i posebnoj sjednici Parlamenta Ukrajine koja se dešava tim povodom, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.