Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ima podršku advokata

Majka djevojčice iz BiH koja je pobjegla u Siriju: Tužit ću Austriju

sabina samra

Majka Senada kaže da do danas ne može da shvati kako je tek 15-ogodišnja kćerka mogla uopšte da napusti zemlju

Porodica Sabine Selimović, koja je sa samo 15 godina pobjegla iz porodičnog doma u Beču, i priključila se Islamskoj državi, namjerava da tuži Austriju.

Prije oko četiri godine je Sabina, zajedno sa Samrom Kesinović (16), pobjegla i priključila se u Siriji Islamskoj državi. Njih dvije su bile među prvim tinejdžerkama iz Austrije koje su se priključile Islamskoj državi u Siriji i shodno tome privukle veliku medijsku pažnju. Teroristička organizacija zbog toga ih je koristila u svoje propagandne svrhe. Neprestano se pisalo o njima, a u međuvremenu se smatra da su poginule.

Sada se po prvi put medijima obratila Sabinina majka, porijeklom iz Bosne. Ona je, u izjavi bečkom dnevniku “Prese”, najavila tužbu protiv Republike Austrije.

Majka Senada kaže da do danas ne može da shvati kako je tek 15-ogodišnja kćerka mogla uopšte da napusti zemlju. Ističe da je granična policija morala da zaustavi Sabinu i vrati je kući.

Njen advokat je podržava u tome i ističe da su službenici na granici morali da utvrde da li dvije djevojčice napuštaju zemlju bez pristanka roditelja/staratelja.

U Austriji, međutim, maloljetnicima nije, u osnovi, zabranjeno da napuštaju zemlju. O ovom slučaju će morati da odluče sigurno najviše sudske instance.