Globus

Majka ubijenog Muhameda želi ostati pored groba svog djeteta u Berlinu

30/10/2015

Tijelo ubijenog četverogodišnjeg dječaka Muhameda Januzija majka A. J. još nije vidjela, piše Deutsche Welle.

Kaže da su joj iz policije samo javili da je Muhamed ubijen. Očekuje da ga vidi u utorak, a dženaza će se održati u Berlinu najvjerovatnije u četvrtak.

„Išla sam da podignem socijalu i onda mi je dijete nestalo. Od pola 12 do 14 sam tražila dijete. Tražila, tražila i javila policiji da ga nema. I vidi sad šta mi se desilo. Rekli su da će ga naći živog i eto, Boga mi nisu ga našli.“

Na dan otmice tražila je da svekrva njenog novog nevjenčanog supruga dođe i čuva djecu u izbjegličkom domu gdje borave, ali posjetu joj nisu odobrili.

„Tražila sam da svekrva mog muža dođe jedan dan da bude kod mene i čuva moje dijete. Ali ‘heim’ (izbjeglički centar) mi nije dao dozvolu pa sam povela dijete sa sobom i tako mi se dijete izgubilo.“

muhamed-djecak2222

U Njemačkoj je približno tri godine i ovdje može ostati još mjesec, ali kaže da će od vlasti tražiti da ostane u Njemačkoj. Nikada nije radila, a živjela je od socijalne pomoći.

„Ovdje su mi ubili dijete u Njemačkoj, želim imati svoje pravo da budem ovdje. Ja bih željela da ovdje budem radi svog djeteta, da idem stalno na groblje, moraju da mi daju azil ovdje.“

Dvadesetosmogodišnja A. J. gleda u sliku sina i govori:

„Kupila sam Muhamedu novo bajramsko odijelo i to mu je posljednja slika koja je sada ispred knjige žalosti u koju se svi upisuju.“

Od trenutka kada je počela potraga za njenim ubijenim sinom, svi su joj pomogli.

„Bili su novinari, televizije, jedan mi je dao stotinu eura, a ukupno su mi dali 250 eura, a nisam imala nešto novaca“, kaže majka ubijenog Muhameda za DW.

Budućnost svoje devetogodišnje kćerke i šestomjesečnog sina vidi u Njemačkoj. Njena kćerka pohađa drugi razred osnovne škole, ali kako nam kaže više joj ne da da ide u školu.

„Kćerka mi je poludjela kad je čula da joj je brat umro. Sad neću da je puštam nikako, jer neću da mi se to isto desi s ovim djetetom. Ne želim da je pustim u školu“, kaže A. J. za DW.

Muhamedov otac živi u Bosni i Hercegovini, ali s njim A. J. nije u kontaktu. Sada želi sahraniti svoje dijete prema religijskim običajima i želi tužiti ubicu.

„Želim da ga tužim, da do kraja života bude zatvoren. Ovdje su mi ubili dijete u Njemačkoj, želim imati svoje pravo da budem ovdje“, kaže ona.
S nadom da će ostati Njemačku, A. J. na kraju razgovora za DW kaže: „Ja nisam nikome ništa uradila. Zašto, koji je razlog?“

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.