Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majmun napao djevojčicu, pa izazvao krvavi sukob između klanova

libija-ilu333

Najmanje 20 osoba je poginulo, a više od 50 je ranjeno u krvavom sukobu dva klana u libijiskom gradu Sabha, započetog zbog incidenta u kojem je jedan majmun, kućni ljubimac, napao djevojčicu, piše BBC.

Nesretni je majmun nasrnuo na školarku i pritom joj skinuo maramu s glave, ogrebao je te izgrizao. S majmunom su u vrijeme incidenta bila tri mladića iz klana Guedadfa , a razljućena šira porodica djevojčice iz klana Awlad Suleiman odmah je krenula po osvetu.

U inicijalnim sukobima tri mladića su ubijena zajedno sa životinjom koja je izazvala incident, a naknadno je ubijeno minimalno 20 ljudi – taj je broj vrlo vjerovatno mnogo veći budući da su pobrojani samo stradali iz klana Awlad Suleiman.

Odnos dvije zajednice godinama je bio prožet tenzijama, a nakon što je napad majmuna prelio čašu, u žestokim sukobima koristili su se tenkovi, projektili, minobacači i drugo vatreno oružje, navodi BBC.

Nakon pada Gadafija u 2011. godini Libija je potonula u haos obilježen etničkim i klanovskim sukobima kojima se još uvijek ne nazire kraj.