Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Makedonska policija mecima i suzavcem protiv migranata

02/12/2015

Makedonska policija pucala je u zrak te bacila suzavac na nekoliko stotina ekonomskih migranata koji su pokušali da uđu u Makedoniju iz Grčke, tražeći prolazak ka bogatim državama sjeverne Evrope.

Do nereda je došlo nakon što je za 200 ljudi zabranjen ulazak u Makedoniju koji su zatim krenuli da hodaju nekoliko kilometara duž novopodignute ograde na granici, tražeći alternativni prolaz.

Makedonska policija je ispalila suzavac kako bi potisnula izbjeglice, a jedan policajac je pucao u zrak u znak upozorenja, izvijestio je Reuters.

Približno 1.500 Pakistanaca, Marokanaca i Iranaca sedmicama se nalazi na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije, nakon što su makedonske vlasti ograničile prolaz u sjevernu Evropu samo za Sirijce, Iračane i Afganistance koji se smatraju ratnim izbjeglicama.

Osobe druge nacionalnosti označene su kao ekonomski migranti i rečeno im je da se vrate natrag, što je bio povod za brojne proteste.

Grčki ministar za migracije, Yanis Muzalas, izjavio je da grčka Vlada pokušava uvjeriti migrante koji se nalaze na granici da dođu u Atinu i potraže azil u Grčkoj, navodeći da za njih postoji smještaj.

Muzalas je rekao da se njegova država našla pod “intenzivnim pritiskom nekih država članica Evropske unije koje pogrešno vjeruju da priliv izbjeglica može da bude kontroliran iz Grčke”, prenio je AP.

Reagirajući na pisanje lista Financial Times o optužbama neimenovanih evropskih zvaničnika, Muzalas je kazao da nikakva zvanična prijetnja da se Grčka isključi iz zone Schengena nije upućena, nazivajući tu priču mješavinom “realnosti i mita”.

Grčki ministar je istakao da je “Grčka početak koridora”, a da su “vrata u Turskoj”.

“Stoga, ukoliko priliv (izbjeglica) ne bude kontroliran u Turskoj, sa obale Turske, nemoguće je kontrolirati priliv iz Grčke ili bilo koje druge članice EU-a”, dodao je Muzalas.

Neki od migranata na grčko-makedonskoj granici rekli su grčkim vlastima da su spremni da se vrate u svoje zemlje porijekla, ali pakistanska Vlada ne odgovara na zahtjeve za njihov prijem, a Međunarodna organizacija za migracije nema finansijska sredstava da ih vrati u domovinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.