SAD: Tvrdnje da Turska kupuje naftu od ISIS-a su besmislene

turska isis

Američka administracija je oštrim tonom odbacila ruske tvrdnje da Turska kupuje naftu od terorističke organizacije ISIS-a.

Glasnogovornica State Departmenta Julia Mason je izjavila da SAD odbacuju tvrdnje da Turska kupuje naftu od ISIS-a.

“Odbacujemo tvrdnju da turska Vlada sarađuje s ISIS-om kako bi ilegalno došla do nafte. Ne postoji nijedan dokaz koji bi opravdao ovakvu optužbu”, rekla je Mason.

Dodala je kako Turska sarađuje sa međunarodnim partnerima kako bi pojačala sigurnost granice sa Sirijom, napominjući kako je jedan od ciljeva saradnje da se zaustave aktivnosti krijumčarenja koje provodi ISIS.

“Kao što smo bezbroj puta kazali, izražavamo zadovoljstvo što vidimo napore Rusije protiv ISIS-a u Siriji. Ali, nakon ovog događaja (obaranja ruskog aviona koji je narušio zračni prostor Turske), pojavio se znak pitanja u vezi s ruskim operacijama u regionu kao i tvrdnjama da je Rusija u Siriji kako bi ratovala protiv ISIS-a i drugih terorističkih grupa. Kao što je kazao predsjednik Barack Obama, podržavamo pravo Turske na odbranu zračnog prostora i teritorija. Također, Obama je potcrtao značaj zajedničkih napora kako bi se osigralo smanjenje tenzija između Turske i Rusije i kako se ovakav nesretan događaj više ne bi ponovio”, rekla je glasnogovornica State Departmenta.

Glasnogovornik međunarodne koalicije predvođene SAD-om pukovnik Steve Warren je izjavio da su tvrdnje kako Turska kupuje naftu od ISIS-a “besmislene”.

“Kategorično odbacujemo da Turska sarađuje s ISIS-om. To je besmisleno i stvarno smiješno. Ovakvu tvrdnju u potpunosti i jasno negiramo”, kazao je Warren.

Podsjećamo, jojedini ruski zvaničnici su, nakon obaranja ruskog vojnog aviona prilikom narušavanja turskog zračnog prostora, nastupili s tvrdnjama da Turska sarađuje s ISIS-om i da kupuje naftu od ove terorističke organizacije.