Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makedonska vojska postavlja duplu ogradu na granici s Grčkom

izbjeglice makednija

Makedonska vojska počela je sa postavljanjem drugog reda bodljikave žice na granici sa Grčkom, kako bi osujetila ilegalne ulaske migranata na svoju teritoriju.

Nova ograda bit će dugačka 37 kilometara i udaljena je samo pet metara od ograde koju su pripadnici makedonskih bezbjednosnih snaga postavili u novembru prošle godine.

Mehanizacija makedonske vojske trenutno postavlja ogradu s obje strane improvizovanog prelaza na “koti 59” kod Đevđelije.

Postavljanje drugog reda žičane ograde Makedonija finansira iz sopstvenih sredstava.

Prema zvaničnim izvorima, cilj postavljanja nove ograde je da se pruži više vremena policiji da reaguje i spriječi ulazak ekonomskim migrantima kojima nije dozvoljeno da prelaze granicu.

Prema pravilima EU, propuštaju se samo izbeglice sa ratom zahvaćenih područja, iz Sirije, Iraka i Afganistana, a ne ekonomski migratni iz drugih zemalja poput Maroka, Alžira, Pakistana, Jemena i Somalije.

Od postavljanja prvog reda žičane ograde do sada je spriječno oko 19.000 ilegalnih prelazaka i graničnih incidenata, a samo u januaru zaustavljeno je više od 4.000 ekonomskih migranata, podaci su makedonskih bezbjednosnih snaga.

Od početka ove godine do sada u Makedoniju je ušlo više od 62.000 izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana.