Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makedonski ministar odbrane: Situacija s izbjeglicama trenutno pod kontrolom

Makedonski ministar odbrane Jolevski: Situacija s izbjeglicama j

Makedonski ministar odbrane Zoran Jolevski je rekao da je situacija s izbjeglicama u Makedoniji trenutno pod kontrolom, javlja Anadolu Agency (AA).

U neposrednoj blizini makedonske granice s Grčkom je počela izgradnja prihvatnog centra. Na tom je prostoru makedonska policija već počela smještati izbjeglice, a građevinski radnici su počeli radove koristeći građevinsku mehanizaciju.

[pull_quote_right]Uspostavljen je red kako da se registriraju migranti, kako da se dalje procesuiraju i da se upute prema sjeveru[/pull_quote_right]

Prema procjenama prisutnih policajaca, više od 700 izbjeglica je smješteno na mjestu gdje je započeta izgradnja centra. Oni tu dobijaju putne isprave i uz kontrolu policije i vojske idu prema željezničkoj i autobuskoj stanici.

“Sa proglašenjem kriznog stanja Armija Republike Makedonije se priključila prevazilaženju ove krize. Ovdje su naše ekipe s ciljem da pružimo podršku drugim državnim institucijama, uglavnom Ministarstvu unutrašnjih poslova. U ovom momentu gradimo prostor koji će na neki način biti prostor gdje će se registrirati sve izbjeglice koje dolaze i ovdje će se također izgraditi mali peron na kojem će oni dolaziti i nastaviti svoje putovanje dalje. Naš je cilj da pomognemo izbjeglicama i da olakšamo njihov put” ,izjavio je za Anadolu Agency ministar Jolevski, istakavši da makedonska vlada pažljivo prati bezbjednosno stanje i shodno tome postupa.

Makedonski ministar odbrane Zoran Jolevski je rekao da je situacija s izbjeglicama u Makedoniji trenutno pod kontrolom (Ilin Nikolovski - Anadolu Ajansı)

Jolevski je rekao da je situacija s izbjeglicama u Makedoniji trenutno pod kontrolom (Ilin Nikolovski – Anadolu Ajansı)

On je rekao da pažljivo prati bezbjednosno stanje i događaja u Grčkoj kako bi pokušali reagirati na odgovarajući način.

“U ovom momentu situacija je pod kontrolom. Uspostavljen je red kako da se registriraju migranti, kako da se dalje procesuiraju i da se upute prema sjeveru”, istakao je Jolevski.

Ministar odbrane Jolevski je ostvario susret s predstavnicima MUP-a, ekipama UNHCR-a i Crvenim krstom Republike Makedonije i izrazio podršku ovim ekipama koje pomažu makedonskoj vojsci kako bi se što prije prevazišlo krizno stanje.