Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mala zgrada u američkoj državi Delaver dom je 285.000 kompanija

zgrada delavare

Međunarodni konzorcij novinara je 3. aprila objavio veliki broj dokumenata panamske advokatske kancelarije firme “Mossack Fonseca”, u kojima su imena političara i javnih poslenika iz različitih država. Međutim, u njima se može primjetiti mali broj američkih građana — kako bi izbjegli plaćanje poreza, Amerikanci ne moraju iznositi novac iz zemlje.

Objavljivanje panamskih dokumenata proizvelo je pravu pometnju u medijima. Predsjednik SAD Barack Obama je više puta pozivao da se preduzmu oštre mjere za borbu protiv poreskih rajeva.

“Postojeći zakon omogućava malom broju lica i kompanija da zloupotrebljavaju off shore i da na takav način u potpunosti izbjegnu plaćanje poreza”, govorio je američki predsjednik.

Međutim, šta je sa “offshore” kompanijama na teritoriji SAD?

Mala zgrada koja se nalazi u državi Delaver izgleda prilično neugledno. Bez obzira na to, ona se biznismenima jako sviđa: ovdje je registrovano najmanje 285.000 kompanija.

Među njima se nalaze najveći mobilni operater u zemlji Verizon, McDonald's i Američka banka. Među vlasnicima registrovanih firmi su i Hillary Clinton i Donald Trump.

“Ne mislim da ovde dolaze svi vlasnici kompanija. Mnoge firme se ne nalaze tamo gdje su registrovane”, izjavio je jedan od ispitanika.

“McDonald's, Budweiser — svi, navodno, ovdje imaju kancelarije”, odgovorio je drugi stanovnik grada.

Odmah pored zgrade se nalazi Privredna komora države Delaver. Ova organizacija lobira kod vlade države da stvori povoljne uslove za preduzetnike.

“Čini mi se da bismo bolje napredovali ako bi svi oni koji koriste adresu u ovom gradu i državi zaista učestvovali u životu lokalnog društva”, smatra lokalna učiteljica.

Delaveru ne cvjetaju ruže, bez obzira na to što se na njegovoj teritoriji nalazi zgrada u kojoj je registrovano toliko preduzeća. U prosjeku, na svakog četvrtog stanovnika države dođe po jedna firma.

“U SAD ima šest država koje igraju ovakvu igru. One se takmiče za pokroviteljstvo korporacija: ili im pružaju različite poreske olakšice ili im dozvoljavaju da ne otkrivaju sve informacije o stvarnim vlasnicima kompanija”, objasnio je profesor ekonomije sa univerziteta Masačusets Richard Wolff.