Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malezijci za zemljotres krive gole turiste koji su urinirali na “svetoj planini”

zemljotres-mladici1111

Vlada Malezije krivi grupu stranih turista zbog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju u petak, a u kojem je poginulo 16 ljudi.

Prije nekoliko sedmica, desetorica mlađih turista popela su se ‘svetu planinu’ Kinabalu, ondje su se potpuno skinuli i tako goli fotografirali. Također, razuzdana mladost je urinirala po svetom kamenju te planine, piše Daily Mail.

zemljotres mladici1

Sve to zabilježeno je kamerom. Ali, fotografije koje su snimili nisu postavili na društvene mreže odmah, nego tek – nekoliko dana prije potresa.

Zamjenik premijera, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan izjavio je kako je potres nakon pvakvog ‘svetogrđa dokaz da je ta planina doista sveta’, i poziva ljude koji ondaje dolaze da to ne shvaćaju olako, te da se s poštovanjem odnose prema mjestu koje posjećuju. Ljudi koji nas posjećuju moraju imati i poštovanje prema našim običajima i vjerovanjima’.

On je, kako kaže, kroz prozor svoje kuće vidio jato ptica koje je naglo odletilo s mjesta na kojem su se fotografirali turisti, i odmah je pomislio kako se nešto ružno ondje dogodilo.

zemljotres mladici2

‘I svojoj žemi sam rekao kako će se nešto gadno dogoditi. I, sljedećih dana, dok sam bio na putu za aerodrom, pogodio nas je potres’.

Protiv pet turista koji su identificirani podnijet će se prijava, i oni neće moći napustiti zemlju dok se situacija ne razjasni, rekao je lokalni tužitelj Datuk Masadi Manjun.

Njih deset izazvao je ogroman bijes u Maleziji, a svom su vodiču, koji ih je opomenuo da se neprimjereno ponašaju poručili da je glup i da ‘ide dođavola’. Svemu tome svjedočili su ostali turisti iz grupe.