Globus

Demonstracija mirnoće

Malo igra šah, malo priziva građanski rat

18/03/2019

Vučić je sve samo ne miran. Konferencija u Predsjedništvu bila je još jedno dramatično obraćanje naciji

Upad u zgradu RTS izgleda da je bio samo uvertira za nastavak protesta u Beogradu. Dok su demonstranti nakon manjih sukoba sa policijom i upotrebe suzavca okruživali sjedište predsjednika, ovaj je unutra igrao šah sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Doduše, šah nije zaista igrao – raspored figura na fotografiji objavljenoj na Instagramu nije odgovarao šahovskim pravilima, te je jasno da je tabla postavljena samo za jednu fotografiju. Demonstracija mirnoće?

Međutim, Vučić je sve samo ne miran. Konferencija u Predsjedništvu bila je još jedno dramatično obraćanje naciji. Upotrijebljen je već viđeni arsenal uvreda na račun opozicije, čiji lideri su okarakterisani kao fašisti, huligani, lopovi i saradnici Tačija i Haradinaja, piše DW.

Hrabro kad se svi raziđu

Nekoliko hiljada ljudi je protestvovalo tokom i nakon konferencije za štampu predsjednika Srbije, zahtijevajući da se umjesto uvreda obrati prisutnim građanima i podnese ostavku. Nije baš poznato da li je zahtjev za ostavkom spontan poziv iz mase, ali problem za opoziciju bi upravo mogao nastati ukoliko Vučić tu ostavku i ponudi. To bi automatski značilo brze nove izbore, koji bi se opet održali pod neregularnim uslovima.

Okupljeni su pozvani da naprave obruč oko zgrade Predsjedništva i spriječe Vučića da napusti zgradu, ali se negdje oko 15 časova od toga odustalo jer se nije znalo da li je Vučić, kako je rekao lider Dveri Boško Obradović, „pacovskim kanalima napustio zgradu, ili je još u njoj”.

Da li je u pitanju bio džentlmenski dogovor vlasti i opozicije, ili vođe protesta nisu željele da rasipaju energiju građana, tek Vučić je nešto kasnije izašao na glavni ulaz, i to u trenutku kada je tamo ostalo svega nekoliko okupljenih građana. Nakon što su mu poručili kako „ne može sam da vlada”, „lažovčino”, „pacov izašao iz rupe”, a Vučić im je cinično poželio sve najbolje.

Čitavu nedielju kružile su informacije o uhapšenima, čak i jednoj brzinskoj presudi zbog upada u RTS. Protest se izmjestio do policijske stanice, ali tamo nije dao neke rezultate. Negdje oko 18 časova organizatori su pozvali okupljene da se raziđu, dajući rok vlastima do ponedjeljka u 15 časova da puste sve privedene zbog upada u RTS.

„Uhapsite nas umjesto njih”, izjavili su opozicioni lideri, ali i oni znaju da je hapšenje predstavnika opozicije već preveliki zalogaj za režim. Tako nešto više ne bi moglo da prođe bez reakcija međunarodne javnosti i Aleksandar Vučić je toga svjestan. Kako saopštava MUP, uhapšeno je sedam osoba. Lideri opozicije su obećali i posjete televiziji Pink i brojnim opštinama u Srbiji u kojima su naprednjački funkcioneri izazvali brojne afere.

Boško mijenja planove

Događanja u RTS i protest ispred Vučićevog radnog mjesta izgledali su kao improvizacija koju je poveo lider Dveri Boško Obradović, a ostale kolege morale da isprate. Obradović je očito čovjek od akcije unutar Saveza za Srbiju (SZS), kojem je u nekom trenutku dosadilo da besciljno šeta ulicama Beograda i odlučio da je vrijeme da se RTS malo prodrma iz servilnosti režimu.

Upravo je na Obradoviću fokus napada režima i njemu bliskih medija. Tokom dana je više puta ponovljeno da je Obradović „fašista” i „ljotićevac”, što je jasan signal da će vlasti Obradovićev entuzijazam za radikalizaciju protesta upotrebiti kao sjeme razdora unutar opozicije, ali i za pokušaj da se građanski dio protesta na neki način zapita koga zapravo podržava.

U pitanju jeste radikalizacija protesta, ali do svega ovoga ne bi došlo da je Aleksandar Vučić krenuo da ispunjava zahtjeve, prije svega one o oslobađanju medija, ističe za DW Sanda Rašković Ivić, potpredsjednica Narodne stranke. Ona sumnja da će ovaj pritiska navesti vlast na dijalog sa opozicijom, ali ističe da „ako Vučić ima imalo pameti, i ako želi dobro Srbiji, trebalo bi to da uradi”.

Dešavanja tokom vikenda su izgleda za mnoge bili iznenađenje jer se nije očekivalo ništa dramatično do najavljenog velikog mitinga opozicije 13. aprila. Stoga i Sanda Rašković Ivić kaže „da ovi protesti na neki način idu tome u susret. Mi smo malo krenuli prije roka, i vjerovatno ni sam Vučić to nije očekivao. Ovo mu je vrlo značajan signal, jer 13. aprila može da bude mnogo intenzivnije.”

Spontano ubrzanje

Lider Ljevice Srbije Borko Stefanović za DW napominje da se „događaji spontano ubrzavaju, i sada nam 13. april djeluje zaista mnogo dalje nego juče. Nadamo se da će postojati makar gram razuma u vlasti i da će u što kraćem roku ispuniti naše zahtjeve.”

Policija je tokom cijelog vikenda djelovala suzdržano. Osim nekoliko žandarma kojima su živci očito bili tanji nego što traži profesija, nešto naguravanja po okolnim ulicama i izvjesne količine suzavca, nisu zabilježeni ozbiljniji incidenti. Vlasti, međutim, pokušavaju da učesnike protesta zaplaše brzim sudskim postupkom, u kojima dobijaju od 7 do 30 dana zatvora. Vučić je na neki način najavio oštrije reakcije rekavši kako više neće biti ponižavanja policije i da će za nasilje svako morati da odgovara.

Borko Stefanović napominje da je želja SzS da sve bude mirno, ali da će to prije svega zavisiti od reakcija vlasti. „Spremni su da suzavcem i silom brane predsjednika Srbije koji unutra po već ne znam koji put iznosi neistine bez mogućnosti da mu neko odgovori. To pokazuje kakav je ovo režim- secikesa i kukavica”, rekao je lider Ljevice Srbije za DW pred Predsjedništvom.

Insceniranje građanskog rata?

Tokom nedjelje su članovi Srpske napredne stranke širom Srbije dobijali poruke da se okupe ispred lokalnih odbora stranke i „pruže podršku” predsjedniku Vučiću. Predstavnici Srpske liste sa Kosova su čak ponudili da dođu u Beograd i brane Vučića.

Ako vlast do kraja bude gurala građane u međusobne sukobe, Srbija će upasti u probleme sa nesagledivim posljedicama. To svjedoči o panici i kukavičluku vlasti. Vučić je svjestan da valja izbjeći sliku policije koja batina demonstrante, i kao da pokušava da to zamijeni scenama građanskog rata na ulicama. To je dijaboličan scenario za koje bi se trebalo nadati da će ostati samo suluda nedjeljna ideja vrha režima.

Ali, da takve ideje nisu bez osnova pokazuju i pozivi gledalaca tokom Vučićevog gostovanja na Televiziji Pink u nedjelju uveče, kao i Vučićeva tvrdnja da je veliki broj pristalica tobože izrazio želju da dođe u Beograd i odbrani vlast od Đilasa i Obradovića.

Komentari

Autor: DW

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.