Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

panama

“Malo smo tužni”: Teku pripreme evakuacije prvog otoka zbog porasta nivoa mora

Foto: Screenshot/YouTube

Svake godine, posebno kad jaki vjetrovi uzburkaju more u novembru i decembru, voda napuni ulice i uđe u domove. Klimatske promjene ne dovode samo do porasta nivoa mora, već također zagrijavaju okeane i time potiču jače oluje

Na malom otoku u blizini panamske karipske obale, oko 300 porodica pakuje svoje stvari pripremajući se za dramatičnu promjenu. Generacije Guna koje su odrasle na Gardi Sugdubu u životu posvećenom moru i turizmu, zamijenit će to naredne sedmice za čvrsto tlo kopna.

Gune iz Gardi Sugduba prve su od 63 zajednice duž karipske i pacifičke obale Paname za koje vladini zvaničnici i naučnici očekuju da će biti prisiljene u predstojećim decenijama da se presele zbog porasta nivoa mora, piše agencija AP.

Porast nivoa mora

-Malo smo tužni, jer ćemo iza sebe ostaviti domove koje poznajemo cijeli život, odnos prema moru, gdje pecamo, gdje se kupamo i gdje dolaze turisti, ali more potapa otok malo po malo – rekla je Nadín Morales, 24, koja se spremala preseliti s majkom, stricem i dečkom.

Gardi Sugdub jedan je od oko 50 naseljenih otoka u arhipelagu teritorije Guna Yala. Dug je samo oko 366 metara i širok 137 metara. Odozgo, to je otprilike bodljikavi oval okružen desetinama kratkih pristaništa gdje stanovnici privezuju svoje brodove.

Svake godine, posebno kad jaki vjetrovi uzburkaju more u novembru i decembru, voda napuni ulice i uđe u domove. Klimatske promjene ne dovode samo do porasta nivoa mora, već također zagrijavaju okeane i time potiču jače oluje.

Gune su pokušale učvrstiti rub otoka kamenjem, stupovima i koraljima, ali morska voda i dalje dolazi.

-U posljednje vrijeme sam vidjela da su klimatske promjene imale velik uticaj. Sada plima dolazi na nivo na kojem prije nije bila, a vrućina je nepodnošljiva – rekla je Morales.

Autonomna vlada Gune odlučila je prije dvije decenije da moraju razmisliti o odlasku s otoka, ali tada je to bilo zato što je otok postajao prenapučen. Efekti klimatskih promjena ubrzali su to razmišljanje, rekao je Evelio López, 61-godišnji učitelj na otoku.

Planira se s rođacima preseliti na novo mjesto na kopnu koje je vlada izgradila po cijeni od 12 miliona dolara.

“Ostavljamo more”

-Napustiti otok je veliki izazov, jer više od 200 godina naše kulture dolazi iz mora, tako da napuštanje ovog otoka znači puno stvari – rekao je López.

-Ostavljamo more, ekonomske aktivnosti koje imamo tamo na otoku i sad ćemo biti na čvrstom tlu, u šumi. Vidjet ćemo kakav će biti rezultat na duže staze – dodao je.

Nedavna studija Uprave za klimatske promjene Ministarstva okoliša Paname, uz podršku univerziteta u Panami i Španiji, procjenjuje da će do 2050. Panama izgubiti oko 2,01 posto svoje obalne teritorije zbog porasta nivoa mora.

Panama procjenjuje da će preseljenje oko 38.000 stanovnika koji će se kratkoročno i srednjoročno suočiti s porastom nivoa mora koštati oko 1,2 milijarde dolara, rekla je Ligia Castro, direktorica za klimatske promjene u Ministarstvu okoliša.