Globus

Apokalipsa

Masovna evakuacija u Australiji, dogodilo se ono od čega su svi danima strahovali (FOTO)

11/01/2020

Lokalni zvaničnici su saopćili da je spremna i vojska za odbranu od požara u slučaju potrebe

Australijske vlasti su u jeku borbe s požarima koji bjesne od septembra prošle godine pozvale oko 250.000 ljudi da napuste svoje domove.

Lokalni zvaničnici su saopćili da je spremna i vojska za odbranu od požara u slučaju potrebe.

U petak je snažan vjetar spojio dva šumska požara u jedan ogromni požar. Danima se strahovalo da će vatra preći granicu između saveznih država Novog Južnog Walesa i Victorije.

U nekim dijelovima tih država temperatura je u petak prelazila preko 40 stepeni Celzijevih, a meteorolozi u narednim danima najavljuju još više temperature, snažne vjetrove i munje bez kiše.

Snimci iz svemira

U požarima je do sada poginulo najmanje 27 osoba, uginulo više miliona životinja, a uništeno oko 2.000 kuća i 10,3 miliona hektara zemljišta. Najviše objekata uništeno je u državi Novi Južni Vels, oko 1.600. U susjednoj Viktoriji uništeno je oko 200 kuća, a u drugim državama više od 100.

Snimci iz svemira

Vijeće za osiguranje Australije procijenilo je da je šteta dostigla oko 485 miliona američkih dolara, ali očekuje se da će troškovi znatno porasti.

Početkom ljetnih vrućina u Australiji je počela i sezona požara. Zemlja se suočava s rekordno visokim temperaturama, a prema prognozama meteorologa pred Australcima su još tri izrazito vruća mjeseca.

Katastrofalna situacija s požarima dovela je do toga da vlasti ocijene ovu sezonu najgorom, a pokrenuta je i rasprava o tome da li je konzervativna vlada premijera Scotta Morrisona poduzela dovoljno mjera u vezi s klimatskim promjenama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.