Maturanti u centru Zagreba uzvikivali “Za dom spremni”

Širom Hrvatske maturanti tradicionalno slave posljednji dan škole, a zagrebačkim ulicama razmiljeli su se uskoro bivši školarci obučeni u raznobojne majice.

Uz pripadni folklor tipičan za Norijadu, poput zviždaljki, kupanja u Manduševcu, šaljivih natpisa na majicama i ponešto brašna, maturanti su se u prijepodnevnim satima počeli skupljati na glavnom zagrebačkom trgu, odakle su potom slijedeći kamion s kojeg se puštala glazba, krenuli prema jezeru Bundek.

Uz navedeni folklor posljednjih godina tradicija dijela hrvatskih maturanata je i veličanje fašizma, izvikivanje ustaških i nacističkih pokliča, te naslikavanje s uzdignutom desnicom u zrak.

Kamera portala Lupiga je u središtu Zagreba snimila upravo takve mlade ljude. Grupa od pedesetak maturanata iz nekoliko zagrebačkih škola kretala se Savskom ulicom u smjeru Trga bana Jelačića, gotovo cijelo vrijeme uzvikujući ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Dvadesetak najglasnijih među njima podizalo je desnicu u zrak, pozdravljajući pozdravom kojim su nacisti u vrijeme Drugog svjetskog rata iskazivali svoju odanost Adolfu Hitleru i njegovom zloglasnom režimu.

PODIJELI