Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brexit

May u Berlinu na sastanku sa Merkel

merkel may333

Britanska premijerka Theresa May iznenadno je odlučila u ponedjeljak da odgodi parlamentarno glasanje o njenom sporazumu o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May sastat će se u utorak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a središnja tema razgovora biti će zabrinutost britanskih zastupnika oko njena sporazuma s Evropskom unijom o izlasku Britanije iz članstva, objavio je u ponedjeljak navečer ured britanske premijerke.

May će se sastati s drugim evropskim čelnicima kako bi dobila dodatna jamstva oko Brexita i time ublažila zabrinutost u britanskom parlamentu zbog sporazuma kojeg je postigla s Evropskom unijom, nakon što je iznenada odustala od stavljanja tog sporazuma na glasanje u parlamentu.

Britanska premijerka Theresa May iznenadno je odlučila u ponedjeljak da odgodi parlamentarno glasanje o njenom sporazumu o Brexitu, ostavljajući britanski plan napuštanja EU u zraku, uoči glasanja i nakon ponovljenih upozorenja poslanika da je suočena s rasulom.

Iako nije bilo zvanične objave, odluka da se odgodi glasanje zakazano za utorak već je javljena u široj javnosti i nije demantovana. Dva izvora izjavila su političkoj urednici BBC-ja Lauri Kuenssberg da je glasanje odgođeno. Novinar Financial Timesa blizak vladi potvrdio je odgodu.