McCain: Uvjeren sam da će Kongres odbiti sporazum s Iranom

John McCain

Jedan od vodećih republikanskih senatora u američkom Kongresu John McCain izjavio je kako je uvjeren da će Kongres odbiti sporazum o vezi sa iranskim nuklearnim programom koji je potpisan prošle sedmice između Irana i grupe 5+1, prenosi Anadolu Agency.

Senator je izjavio kako je dosad manje poznato da li će biti dovoljno glasova kojima će biti nadglasana mogućnost veta koju je najavio predsjednik SAD-a.

Očigledno je da će 54 republikanska senatora u Senatu koji broji 100 članova glasati protiv sporazuma, izjavio je McCain. Kako vjeruje, pravo pitanje je da li će 13 senatora Demokratske stranke stati na stranu republikanaca kako bi nadglasali Obamu.

Istakavši kako će Iran u jednom trenutku proizvesti nuklearno oružje, kritičar Obamine politike u vezi sa Sirijom rekao je kako je “duboko zabrinut u vezi sa rezultatom ovoga (sporazuma)”.

“Predviđam da će sad doći do nuklearizacije Bliskog istoka.”

McCain je u obraćanju u think tank organizaciji “Hudson Institute”, izrazio zabrinutost da “Iran nastavlja kontrolirati Liban, Siriju, Irak i Jemen u regiji”, rekavši kako je za SAD “paradoks” da podržava sporazum sa Iranom zbog sigurnosti regije dok ostavlja Iranu mogućnost da i dalje šitri uticaj na te zemlje.

“Čini mi se da pravimo historijsku grešku”, rekao je McCain.

On je naglasio da će se novi predsjednik SAD-a u slučaju “kršenja sporazuma” suočiti sa vrlo teškim okolnostima.

Krucijalni 60-dnevni period u kojem će članovi američkog Kongresa raspravljati o detaljima sporazuma počinje u ponedjeljak.

Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo prošlog ponedjeljka rezoluciju kojom potvrđuje ono što je rekao i sporazum, a to su dugoročna organičenja na iranski nuklearni program.

Obama je pozdravio široku i žustru raspravu o sporazumu, ali je i zaprijetio vetom na sve dokumente koji bi potkopali ovaj akt. Potrebna mu je podrška 34 od 100 senatora da održi veto i zaštiti sporazum. Kongresu je potrebno dvije trećine glasova u Predstavničkom domu i u Senatu kako bi nadglasao predsjednički veto.