Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD: Turska je ključni partner u borbi protiv ISIS-a

isis778

Vijeće nacionalne sigurnosti SAD-a tvrdi da je Turske „ključni partner“ u borbi protiv terorističke organizacije ISIS i da cijeni doprinos Turske naporima međunarodne koalicije u globalnoj borbi protiv te organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

„Turska je nevjerovatno važan partner u borbi protiv ISIS-a. Ova zemlja ima ključne uloge u sprječavanju odlaska stranih boraca preko njene teritorije, u njoj su smještene baze u kojima se obučavaju sirijske opozicione snage, a ima i važnu humanitarnu ulogu jer je udomila blizu dva miliona izbjeglica“, kazao je za AA glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a Alistair Baskey.

SAD su ranije osudile teroristički napad koji se u ponedjeljak desio u južnom turskom gradiću Surucu u blizini sirijske granice u kojem je poginulo više od 30 osoba. Turski premijer Ahmet Davutoglu je jučer izjavio da dosadašnja istraga ukazuje da iza napada najvjerovatnije stoji ISIS, ali da je opsežna istraga i dalje u toku.

Glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin rekao je da je Turska od oktobra 2013. godine deportovala oko 1.600 stranih državljana sa svoje teritorije koji se povezuju sa terorističkom organizacijom ISIS.

SAD predvode međunarodnu koaliciju za globalnu borbu protiv ISIS-a u čijem sastavu je više od 60 državama, među kojima i Turska i arapske zemlje. Koalicija izvodi zračne napade na uporišta ISIS-a u Iraku i Siriji.

Glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby je ranije izjavio da sve članice anti-ISIS koalicije daju svoj doprinos u toj borbi.

„Sve zemlje daju koliko, gdje i kada mogu i mi smo zahvalni na tome. Posebno cijenimo doprinos Turske, koja nije samo važan član koalicije, već i partner NATO-a“, kazao je Kirby.