Globus

predsjednici rusije i srbije

Mediji u Srbiji: Putin nazvao Vučića, poznato je šta mu je saopštio

06/04/2022

Predsjednik Vučić zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti voditi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa s Ruskom Federacijom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsjednik Vladimir Putin održali su telefonski razgovor.

Kako se navodi u priopćenju Predsjedništva Srbije, a prenosi B92, Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na uvjerljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima i na vrlo značajnoj pobjedi SNS-a na parlamentarnim izborima.

– Putin je ovom prilikom poželio predsjedniku Vučiću sreću i uspjeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uvjerenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Vučić zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti voditi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa s Ruskom Federacijom.

Dvojica predsjednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmjene, koja je u 2021. i u prva dva mjeseca 2022. godine zabilježila rast, što je dobar znak uspješne suradnje.

Vučić je upoznao Putina s teškoćama s kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uvjerenje da će rukovodstva Gazproma i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

Također, Vučić i Putin su konstatirali da dugogodišnji ugovor za plin, koji je imala Srbija, ističe 31. maja ove godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o cijeni, količinama i drugim uvjetima nabavke ovog važnog energenta.

Na kraju, Putin je informirao Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za provedbu, kako je Putin rekao, operacije u Ukrajini, a Vučić se pozvao na Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Savjeta za nacionalnu sigurnost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem razdoblju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.