Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Medijski rat Srbije i Hrvatske podsjeća na ratne devedesete (FOTO)

informer

Srbijanski mediji jednoglasni su u osudi hrvatske blokade granice, a bijes prema Vladi u Zagrebu toliko je žestok da se hrvatski premijer Zoran Milanović danas našao na naslovnim stranicama većine srbijanskih novina kao i u glavnim vijestima velikog broja online izdanja. Naravno, u negativnom izdanju, piše Index.

blic gotova

Baš kao i u neka nesretna vremena koja smo mislili da smo ostavili iza sebe, neki mediji ne prežu ni od objavljivanja neprovjerenih informacija, dok drugi, pak, nacionalističkom retorikom i huškanjem bacaju otrovne strelice prema zapadnom susjedu. Najdalje je tu otišao Informer.

Nakon što je prekjučer donio naslovnicu na kojoj se kočoperila rije “rat”, napisavši da su Hrvati Srbiji objavili carinski rat, isti portal jučer je napisao kako ih “Hrvati siluju” dok ih EU podržava.

Kurirscreenshotgotova

VEZANI TEKST Ekonomski rat Srbije i Hrvatske zbog izbjeglica

Ipak, sve je to ništa prema današnjoj naslovnici u kojoj kraj Milanovićeve slike velikim slovima piše ni više ni manje nego “Banda ustaška”. Ispod slike hrvatskog premijera piše kako je lud te donose njegove riječi o tome kako su Beograd, Budimpešta i HDZ “sveto trojstvo”.

Blic na naslovnoj stranici donosi neprovjerenu priču koja je još jučer osvojila srpske portale o tome kako je Hrvatska prešla na “plan C”, a koji se sastoji od tajnog vraćanja izbjeglica u Srbiju.

novostiscreenshot

Tabloidni Kurir premijera Milanovića jednostavno je na naslovnici nazvao idiotom. Osim toga, Kurir donosi i priču o tome kako su hrvatski policajci htjeli pucati na srpske kolege na granici.

S druge strane, većina hrvatskih medija kao glavne vijesti na svojim portalima prenose šta je Nebojša Stefanović rekao nakon isteka ultimatuma Beograda za otvaranje granice.

Jutarnji list je taj tekst naslovio “ISTEKAO VUČIĆEV ULTIMATUM Beograd uveo blokadu granice: “Ovo je ekonomska agresija, od ovog trenutka hrvatska teretna vozila ne smiju u Srbiju”.

informer screenshot gotova

Portal 24sata.hr piše „s obzirom na to da Hrvatska nije odgovorila na ultimatum da otvoru granicu na Bajakovu, Srbija je blokirala uvoz robe iz Hrvatske“.

Osim toga, oni u tekstu koji je naslovnjen „Protivmjere: Srbija je zatvorila sve granice za robu iz Hrvatske“, uz izjavu Nebojše Stefanovića navode i da će se putnički saobraćaj odvijati normalno. HRT i Index nemaju dešavanja sa granice na svojim vidljivim mjestima svojih portala.

Izbjeglička kriza mogla bi ponovo destabilizirati stanje na zapadnom Balkanu, što se vidi iz zaoštrenih odnosa između Hrvatske i Srbije koje bi u tom sporu Europska unija trebala jednako tretirati, piše u četvrtak u komentaru ljubljansko “Delo”.

“Zbog mađarske politike prema migrantima i nesposobnosti EU-a za riješi izbjegličku krizu ponovo su se zaoštrila još neriješena pitanja na Balkanu”, piše vodeći slovenski list, te dodaje da se to najbolje vidi iz najnovijeg zaoštravanja odnosa Beograda i Zagreba.

Ako Bruxelles bude izdao račun za raspad sustava na schengenskoj granici tranzitnim državama kao što su Srbija i Hrvatska koje nisu izazvale izbjegličku krizu, time će samo doliti ulje na vatru. Beograd u svom sporu sa Zagrebom računa na Evropsku uniju, zato je simetričnost u odnosu EU-a prema Srbiji i Hrvatskoj ključna za održavanje stabilnosti na Balkanu

“Hrvatska politička elita se preko leđa izbjeglica bori da očuva vlast ili da ju preuzme, pa je tako prvak HDZ-a Tomislav Karamarko optužio vladu da je otvorila vrata Hrvatske na Balkan, a zatvorila vrata prema Europskoj uniji”, piše Vili Einspieler, komentator koji obično prati događaje u Srbiji.

“Riječ je o širenju straha pred balkanskim državama, što nema realne osnove, a to koči suradnju među državama u regiji”, navodi “Delo”.

Iako ankete pokazuju da je popularnost srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u blagom padu, on nema razloga za strah, ali ni njegovi politički protivnici nemaju razloga za veselje, navodi Einspieler o utjecaju migrantske problematike na političku scenu u Srbiji te ocjenjuje da u sadašnjem sporu Europa ne bi trebala stati na stranu Hrvatske iako je ona u Europskoj uniji, dok Srbija tek čeka na otvaranje prvog poglavlja.

“Ako Bruxelles bude izdao račun za raspad sustava na schengenskoj granici tranzitnim državama kao što su Srbija i Hrvatska koje nisu izazvale izbjegličku krizu, time će samo doliti ulje na vatru. Beograd u svom sporu sa Zagrebom računa na Evropsku uniju, zato je simetričnost u odnosu EU-a prema Srbiji i Hrvatskoj ključna za održavanje stabilnosti na Balkanu”, navodi u zaključku vodeći slovenski dnevnik te upozorava na izvore izbjegličke krize, kao što su kolonijalistička prošlost vodećih članica EU-a, američka politika prema srednjem Istoku itd.