Globus

brisel

Međunarodni donatori obećali pomoć Albaniji od 1,15 milijardi eura nakon potresa

17/02/2020

U studiji albanskih i međunarodnih eksperata objavljenoj 5. februara navodi se da je zemlji potrebno 1,08 milijardi eura za obnovu domova oko 17.000 osoba koje su postale beskućnici zbog potresa

Međunarodni donatori u ponedjeljak su obećali pomoć od 1,15 milijardi eura za Albaniju nakon potresa magnitude 6,4 stepeni koji je pogodio tu balkansku zemlju krajem novembra prošle godine i u kome je poginula 51 osoba.

– Ovo je fenomenalno i u potpunosti pokriva potrebe – izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon donatorske konferencije čiji je domaćin bila komisija. Sama EU ukupno je obećala 400 miliona eura, kazala je.

U studiji albanskih i međunarodnih eksperata objavljenoj 5. februara navodi se da je zemlji potrebno 1,08 milijardi eura za obnovu domova oko 17.000 osoba koje su postale beskućnici zbog potresa i također za pomoć turizmu, poljoprivredi i oporavku poslovnih aktivnosti.

– Ono čemu danas svjedočimo nadilazi moja najluđa maštanja i očekivanja. Potpuno je dirljivo i i zapanjujuće je to čemu svjedočimo. To je magija – izjavio je novinarima albanski premijer Edi Rama, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.