Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka medvedeva

Medvedev zaprijetio liderima u Evropi: Cijena plina ide na 5.000 eura

New Project (43)

Nije prvi put da iz Moskve stižu prijetnje Evropi cijenama plina i smrzavanjem

Dmitri Medvedev, bivši predsjednik Rusije te zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da bi cijene plina u Evropi mogle doseći 5.000 eura na tržištu prije kraja godine, piše ruska prorežimska novinska agencija TASS.

“Ovo poručujem šefovima država i vlada zemalja EU – cijena plina povećat će se na 3.500 eura za hiljade kubičnih metara.

Prisiljen sam povećati prognozu cijene plina na 5.000 eura za hiljadu kubičnih metara do kraja 2022. godine. Srdačno”, napisao je Medvedev na Telegramu.

Nije prvi put da iz Moskve stižu prijetnje Evropi cijenama plina i smrzavanjem. Od početka ruske agresije na Ukrajinu, iz Moskve koriste plin kao oružje kako bi prvolili Evropu da prestane pomogati Ukrajini da se brani od pokušaja Rusije da je okupira.

Ova posljednja prijetnja dolazi u vrijeme kada je ruska vojsca u Ukrajini u prilično zastoju. Više od mjesec dana ruske snage nisu postigle značajniji uspjeh na frontu, i sve je izvjenije da “specijalna vojna operacija” koju je Putin započeo prerasta u krvavi i iscrpljujući rat. Koji puno košta, i života i novca.