prelazak granice

Srbija nakon 11 godina prihvatila lične karte Republike Kosovo pri prelasku granice

vucic AA

Prema postignutom dogovoru stanovnici Kosova i Srbije moći će slobodno putovati koristeći lične karte

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ustvrdio je danas da je sporazumom Srbije i Kosova o odustajanju od izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za građane dviju zemlja, Srbija uspjela izvuče najbolje moguće.

Vučić je naglasio kako je s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem postigao usmeni dogovor prema kojem Srbija ukida izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovske osobne dokumente, a Kosovo neće uvoditi takve isprave za one koji imaju srpske lične karte.

“Mi ništa nismo potpisali. Albanci insistiraju na sporazumu iz 2011. godine a da se briše sporazum iz Bruxellesa 2013. godine i da se ne govori o Zajednici srpskih općina”, izjavio je Vučić.

Prema postignutom dogovoru stanovnici Kosova i Srbije moći će slobodno putovati koristeći lične karte.

“Mi smo se borili da nešto ispravimo i mislim da smo uspjeli. Ne možemo se zalagati za ‘Otvoreni Balkan’, a zatvarati sve granice. Mislim da je ovo što je postignuto dobro za nas. Mi smo i do sada priznavali njihove dokumente, ali smo im izdavali papir, a sada će biti okačen papir disklejmera da to nije nikakvo priznanje, ali smo se izborili za državnost na Kosovu, da dokumenti Republike Srbije važe na Kosovu i Metohiji posebno Srba s Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Podsjećamo, Srbi koji žive na Kosovu 31. jula podigli su barikade kako bi se suprotstavili odlukama Vlade u Prištini koja je od 1. avgusta namjeravala zabraniti automobilske registarske oznake s imenima gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Također, od 1. avgusta trebalo je početi izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo, što je praksa koju Beograd provodi prema građanima Kosova posljednjih 11 godina.

Nakon podizanja tenzija i intervencije EU i SAD-a kosovska vlada odlučila je pomjeriti početak primjene spomenutih odluka za mjesec dana, a u međuvremenu je postignut dogovor o dokumentima.

Međutim, još se ne zna što će biti s registarskim pločicama s imenima kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Radio Slobodna Europa navodi da je Priština najavila kako će od 1. septembra vlasnici takvih automobila, kojih na sjeveru Kosova ima oko 10.000, imati dva mjeseca da preregistriraju svoje automobile na registarske pločice RKS-Republika Kosovo.

“Albin Kurti je rekao da do kraja oktobra neće biti više nevažećih tablica, a to govori da on želi dalje sukobe iako oni nemaju dokument na osnovu kojih to mogu uraditi. Plašim se da nakon ovog slijedi nešto drugo, treće i da nas neko gura u sukobe”, ustvrdio je danas na pitanje registracija Vučić.