Mehmedović: Vučić ne daje pomoć Srebrenici nego joj vraća dug

Hatidža Mehmedović

Prilikom uvodnog izlaganja predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Miloša Milovanovića na otvaranju komemorativne sjednice SO Srebrenica posvećene žrtvama u Srebrenici, u jednom dijelu govora on je rekao da je sjednica organizovana kao pomen na žrtve, kada je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” glasno iz publike dopunila riječju “genocida”.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Mehmedović je pojasnila da “koliko god pričali o zločinma, zločini su se dešavali”.

“Ali, genocid je nešto što para uši svima i nešto što se ne treba izostavljati iz riječnika jer je to dokazano, to je potvrđeno. To nismo mi porodice dokazale i potvrdile nego je to potvrdio sud i osudio ratne zločince da se u Srebernici počinio genocid. Nažalost dabogdo nije. Ja bi voljela da imam sada jedno svoje dijete nego čitav svijet. Umjesto toga, ja živim potpuno sama, živim od uspomena. Ne živim zapravo, nego izdržavam jednu tešku robiju u tamnici bez prozora i vrata”, poručila je Mehmedović.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” kaže kako je uvijek, i kako će uvijek dopunjavati sve one koji u svojim obraćanjima izostave riječ genocid.

“Reći genocid to je normalno. Ja mislim da je to normalno. To ko želi da izbriše, malo se prevario. To se ne može. To je dokazano”, navela je Mehmedović.

Zanimao nas je stav predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” o poruci da predstavnici Srbije nisu dobro došli na obilježavanje 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine.

“Ja nisam političar, nisam analitičar. Ja mogu da govorim kao žrtva. Što se toga tiče, dženaza je mjesto na koju mogu doći svi dobri ljudi koji suosjećaju s porodicama, pa i oni koji su ratovali po BiH, pa i oni koji su počinili agresiju na BiH, ako oni priznaju svoje greške i ako kažu: ‘Jesmo, pogriješili smo, mi se izvinjavamo. Ali, ne samo da se izvinjavaju, nego da prenesu riječi u djelo. Nama je dosta izvinjenja. Nama treba da se riječi prenesu u djela. Svi takvi su dobro došli. A, oni koji negiraju genocid, koji hoće ne da umanje, nego da prebrojavaju i svaki dan nas smanjuju, ili rade kako im je volja, zaista nije mjesto tu. To se ne odnosi samo na one iz Srbije. Ko je to tako rastumačio, to je pogrešno rastumačio. To nije rečeno da je iz Srbije. Ja sam dala prvu izjavu za to, da nisu dobro došli oni koji negiraju genocid, ne samo na 11. juli nego nikada nisu dobro došli u Memorijalni centar u Potočarima”, rekla je Mehmedović.

Ona je navela da se nepoželjnost odnosi na sve one koji negiraju genocid. Jer, kaže Mehmedović, oni su u Potočarima “na taj način napravili da su tamo vječno kuće njihove djece, da su tamo njihovi stanovi, da su tamo firme njihove djece”.

“Ne mogu oni koji su to počinili našu djecom da uzmu sebi za pravo danas da malo negiraju, malo profitiraju na onim kostima i krvlju naših najmilijih. Mi, porodice, to nećemo dozvoliti, jer to nema pravo niko. Na to pravo nema niko polagati da može doći kada hoće, raditi šta hoće i profitirati kako hoće. Ja danas hodam i gledam i kupim želju iz mlade djece. Ja sam dosad mogla biti pranena, ali nikada radost tu neću dočekati. Neću nikada osjetiti šta je radost, jer su se neki potrudili da mi isele svu radost iz moje kuće, moga srca i ne samo kod mene nego na hiljade majki, a ostavili samo tugu. Moja vrata otvara samo tuga. Moja vrata nikada više radost neće otvoriti. Zato svi se trebamo pobrinuti, dati minimum od sebe, a to je samo da budemo pošteni i da ako smo pošteni prema sebi, onda i prema drugima. Ako ne želimo zlo sebi da ne poželimo ni drugom kako bi budućim generacijama bilo bolje. A, to je istina, pravda i pravednost”, smatra Mehmedović

Ona kaže kako “djeca moraju sva znati, šta se desilo nad BiH, da je počinjena agresija nad BiH, od Srbije i Crne Gore, koliko god ko to želio ili ne želio”.

“Koliko god međunarodna zajednica prala Srbiju i posljednju mrlju skidala s nje, mi znamo čiji su bili avioni, čiji su bili tenkovi, čiji je bila vojska, čija je bila logistička podrška. To je bilo sa strane Srbije. Nikada Srbi iz BiH ne bi to uradili da nije bilo Srbije. Srbija da nije dobila zeleno svjetlo, od nekoga čiji je projekat provodila, a ona to zna, nikada se to ne bi desilo. Međutim, to je učinjeno. Što danas, kada su bili spremni ubijati, klati, mučiti, etnički očistiti, što to ne prihvate i odgovornost i da krenemo da gradimo bolju budućnost. Djeca ako ne budu znala pravu istinu bit će teško. Jer, iz bratstva i jedinstva smo dobili agresiju na BiH, dobili smo tolike zločine, dobili smo genocid u Srebernici. A, šta će da bude od onih počinitelja koji su nagrađeni slobodom, koji nisu nikada došli pred lice pravde, koji su danas učitelji mladim generacijama. Šta će od tih učenika da se izrodi to će vrijeme pokazati, jer dijete se uči od malena. Roditelji su budućnost djeteta. Jedna je škola u kući, jedna na ulici, a treća se uči u školi. Ta treća, ja ne znam kakva je, osim što je nakaradna, kako kome treba i odgovara da piše istoriju. Međutim, djeca moraju znati pravu istinu, istinu i samo istinu. Oni će odrediti put kojim će da pođu. Ili putem spasa, ili nestanka”, poručila je Mehmedović

Ona je naglasila kako su sudovi za žive, ali isto tako sud je, kaže, i za opomenu.

“Našu djecu niko ne može vratiti. Nema tih para da ih može platiti. Nema tog suda da može za to presuditi, ali može biti opomena, ako sudi kako treba. Može biti opomena budućim generacijama da im se to ne ponovi”, ocjenjuje Mehmedović.

To što srbijanski premijer Aleksandar Vučić neće doći u Srebrenicu, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” smatra “da je njegov problem”.

No, burno je reagirala na njegove istupe kako će nastaviti da pomaže Srebrenici.

“Ne. To nisu njegovi novci. To je dug Srebrenici za potopljeno zemljište. Neka ne daje niko iz svog džepa. Nismo mi sirotinja, nismo mi za sadake. Neka vrati, onaj dug za potopljeno zemljište za Srebrenicu. Nije to pomoć, kao što želi da se kaže. To je i ponižavanje živih i onih koji su ubijeni na najsvirepiji način. Mi negodujemo zbog toga. Kakvi novci? Ko je kog dao iz svog džepa neka kupi i neka nosi”, rekla je Mehmedović.

Udruženje “Majke Srebrenice” predale su zahtjev da se 13. jula okupe pred Sudom i Tužilaštvom u Srebrenici, gdje su ubijani njihovi najmiliji toga dana 1995. godine. Nisu našli na pozitivan stav.

“Mi ćemo obilježiti, ako se dozvoli nekome drugom, a ne dozvoli se nama porodicama, jer mi imamo argumente. Imamo i fotografije, imamo tonski zapis što je ostao, imamo sve. Mi ćemo obilježiti po svaku cijenu. Jer, ipak, je li imala žrtva pravo recimo da se brani? A, oni koji su nas ubijali sada hoće da preokrenu na neku drugu stranu”. kaže Mehmedović.

Veli da im “nisu jutros htjeli uzeti zahtjev za organizovanje skupa ispred zgrada Suda i Tužilaštva u Srebrenici”.

“Kažu, što nisam došla ranije. Porodice su vršile pritisak na mene da se to mora obilježiti. Ja sam imala tešku noć, iako su teški svi dani kada juli nastane, noćas je bilo posebno teško. Ali, šta ću? Ja sam morala tako kako je, kako porodice zahtijevaju. To nisu samo moje odluke, to je bila i odluka Organizacionog odbora, ali i porodica ubijenih na najsvirepiji način. Međutim, problem je što se još ne želi istina i pravda u BiH, pa i samoj Srebrenici. Srebrenica je simbol stradanja, Srebrenica je sramota čitavog svijeta. Dozvolilo se da ostane poligon, političkih nadmetanja. To je nešto što je nedospustivo, ali eto to može samo kod nas, nad nama Bošnjacima, muslimanima u BiH i Srebrenici i tamo u Sjevernoj Koreji. To ne može ni nad kime. Da li ima igdje na svijetu, ako neko nekoga udari, da je kriv onaj što je udaren, a nije onaj što ga je udario?”, pita se predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović.

Istakla je kako su porodice poručile da će 13. jula biti na protestima ispred zgrade Suda i Tužilaštva u Srebrenici: “Jesmo. Mi smo tako riješili, pa kako bude.”