Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vladajuća koalicija u Japanu osvojila većinu na izborima za Senat

Japan izbori

Vladajuća koalicija japanskog premijera Shinzo Abea osvojila je većinu na izborima za gornji dom parlamenta – Senat, objavili su japanski mediji, prenosi Anadolu Agency.

Prema rezultatima anketa s birališta koje je provela novinska agencija Kyodo, Liberalno-demokratska stranka (LDP) japanskog premijera i njen koalicioni partner, partija Komeito osvojili su 61 zastupničko mjesto od 121 birano danas, odnosno polovice od ukupno 242 zastupnička mjesta Senata.

Prema zvaničnim podacima, do 18 sati po lokalnom vremenu glasalo je 32,49 posto birača s pravom glasa, a biračka mjesta zatvorena su u 20 sati.

Tokom 18-dnevne kampanje, opozicione stranke upozorile su protiv davanja moći Abeu za nastavljanje ustavnih reformi, dok su vladajuće stranke obećale raditi na održivom ekonomskom rastu usred međunarodne neizvjesnosti.

U Japanu se održavaju parlamentarni izbori, koji su od velike važnosti jer bi u zavisnosti od rezultat mogli otvoriti put za reviziju Ustava u cilju jačanja vojne saradnje sa SAD. Potrebno je da Abeova koalicija i srodne stranke osvoje dvotrećinsku većinu u Senatu za prvu izmjenu Ustava kojeg su Japanu poslije Drugog svjetskog rata nametnule Sjedinjene Američke Države.

Ovo su prvi izbori na kojima je donja dobna granica s 20 smanjena na 18 godina.

Zvanični rezultati očekuju su u ponedjeljak ujutro.