Meksikanci u strahu, “El Chapo” planira novi bijeg iz zatvora?

chapo-guzman

Radovi ispred strogo čuvanog zatvora u kojem se trenutno nalazi Joaquin ‘El Chapo’ Guzman uzburkali su duhove u Meksiku jer se mnogi boje da zloglasni narko šef planira novi bijeg.

[yuzo_related]

Inače, El Chapo je već pobjegao iz zatvora u julu, kada je prokopao tunel. Kasnije je vraćen u zatvor nakon intervjua sa Seanom Pennom, ali teško je za povjerovati da će Guzman sjediti skrštenih ruku dok čeka izručenje u SAD. Znaju to i meksičke vlasti koje muku muče da zadrže notornog kriminalca iza rešetaka. Navodno mora mijenjati ćelije svakih nekoliko sati, 24 sata dnevno ga prate kamere, a ispred zatvora stoje čak i – tenkovi!

Ljudi koji žive uz zatvor uvjereni su da El Chapo nešto sprema, jer ako je pobjegao već dva puta – zašto ne bi i treći?

“El Chapo je heroj mnogima u Meksiku jer prkosi vladi”, rekla je Daily Mailu Teresa Lopez, vlasnica trgovine u blizini zatvora. Lopez kaže kako mu ne bi stala na put ukoliko bi El Chapo ponovno pokušao bijeg. Slično razmišlja i Viviana Dominguez. “Ima sav novac na svijetu i šef je moćne kriminalne organizacije. Zakoni koji vrijede za obične ljude ne vrijede i za njega”, kaže Dominguez.

Ali ne razmišljaju svi poput njih. Ima i onih koji smatraju da je El Chapu mjesto iza rešetaka, pa makar i u SAD-u.

Santos Esquivel Sanchez, koji je zbog organiziranog kriminala proveo 14 godina u zatvoru, misli kako se El Chapo neće izvući ovog puta.

“Osramotio je vladu i vjerujem da će ovog puta platiti. Pa čak i ako to znači da će vlada progutati ponos i isporučiti ga Amerikancima”, zaključuje Sanchez.