Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel dočekala lidere pred početak Samita G7, Putina nisu zvali

DV2057545

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je dočekala lidere sedam zemalja na Samitu G7 koji već šesti put okuplja predstavnike sedam najrazvijenijih zemalja svijeta.

Prvi u Njemačku danas je doputovao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama kojeg je Merkel dočekala sa mužem, Joachimom Sauerom.

GERMANY G7 SUMMIT

 

Na luksuzno odmaralište u Alpama potom je uslijedio i dolazak lidera Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana.

[pull_quote_right]Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako je “okupljanje demokratija najbolja garancija da će sloboda i pluralizam opstati”[/pull_quote_right]

Njima su se pridružili i zvaničnici Evropske unije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker koji će također prisustvovati Samitu. Inače, Njemačka je već drugi put domaćin ovog međunarodnog događaja od 1978. godine.

Čelnici će tokom sastanka koji će trajati dva dana razgovarati i o brojnim ekonomskom i drugim temama. Njemačkih zvaničnici proteklih dana su istakli kako će na Samitu biti potaknuta i pitanja koja će omogućiti da do 2030. godine bude uveliko smanjen broj ljudi koji danas u svijetu umiru od gladi i pothranjenosti.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako je “okupljanje demokratija najbolja garancija da će sloboda i pluralizam opstati”.

Građani Njemačke, sa druge strane, demonstracijama su izrazili svoje nezadovoljstvo ovim sastankom, a velika grupa njih danas je protestovala na putu koji vodi do luksuznog odmarališta. Najveći broj njih protestovao je na ulicama Garmisch-Partenkirchena.

DV2057562

Na osiguranju Samita angažirano je 22.000 policajaca, a zbog sigurnosti zvaničnika, angažirani su helikopteri koji su ih prevezli do odredišta.

Pred početak Samita G7 koji okuplja šefove država sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta u Njemačkoj, veliki broj građana te zemlje izražava svoje nezadovoljstvo ovim sastankom.

Ovogodišnji Samit pod motom “Razmišljati unaprijed, djelovati zajedno” nije naišao na oduševljenje mnogobrojnih građana koji su okupirali saobraćajnice u blizini dvorca Elmacu, oko 100 kilometara od Minehna na jugu Nemačke, koji je domaćin Samita.

Proteste koje je i jučer održala organizacija pod imenom “StopG7Elmau” nastavila je danas, a aktivisti tvrde kako njima osuđuju lidere razvijenih zemalja nazivajući ih kapitalistima. Zbog velikog broja demonstranata na saobraćajnicama, novinarske ekipe se do mjesta događaja transportuju helikopterom.