Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Merkel dočekala lidere pred početak Samita G7, Putina nisu zvali

07/06/2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je dočekala lidere sedam zemalja na Samitu G7 koji već šesti put okuplja predstavnike sedam najrazvijenijih zemalja svijeta.

Prvi u Njemačku danas je doputovao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama kojeg je Merkel dočekala sa mužem, Joachimom Sauerom.

GERMANY G7 SUMMIT

 

Na luksuzno odmaralište u Alpama potom je uslijedio i dolazak lidera Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana.

[pull_quote_right]Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako je “okupljanje demokratija najbolja garancija da će sloboda i pluralizam opstati”[/pull_quote_right]

Njima su se pridružili i zvaničnici Evropske unije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker koji će također prisustvovati Samitu. Inače, Njemačka je već drugi put domaćin ovog međunarodnog događaja od 1978. godine.

Čelnici će tokom sastanka koji će trajati dva dana razgovarati i o brojnim ekonomskom i drugim temama. Njemačkih zvaničnici proteklih dana su istakli kako će na Samitu biti potaknuta i pitanja koja će omogućiti da do 2030. godine bude uveliko smanjen broj ljudi koji danas u svijetu umiru od gladi i pothranjenosti.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako je “okupljanje demokratija najbolja garancija da će sloboda i pluralizam opstati”.

Građani Njemačke, sa druge strane, demonstracijama su izrazili svoje nezadovoljstvo ovim sastankom, a velika grupa njih danas je protestovala na putu koji vodi do luksuznog odmarališta. Najveći broj njih protestovao je na ulicama Garmisch-Partenkirchena.

DV2057562

Na osiguranju Samita angažirano je 22.000 policajaca, a zbog sigurnosti zvaničnika, angažirani su helikopteri koji su ih prevezli do odredišta.

Pred početak Samita G7 koji okuplja šefove država sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta u Njemačkoj, veliki broj građana te zemlje izražava svoje nezadovoljstvo ovim sastankom.

Ovogodišnji Samit pod motom “Razmišljati unaprijed, djelovati zajedno” nije naišao na oduševljenje mnogobrojnih građana koji su okupirali saobraćajnice u blizini dvorca Elmacu, oko 100 kilometara od Minehna na jugu Nemačke, koji je domaćin Samita.

Proteste koje je i jučer održala organizacija pod imenom “StopG7Elmau” nastavila je danas, a aktivisti tvrde kako njima osuđuju lidere razvijenih zemalja nazivajući ih kapitalistima. Zbog velikog broja demonstranata na saobraćajnicama, novinarske ekipe se do mjesta događaja transportuju helikopterom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.