njemačka

Merkel emotivnim govorom napustila čelnu poziciju CDU-a

merkel

Merkel (64) je najavila u oktobru da će otići s čela stranke ali da će ostati kancelarka, nakon niza izbornih poraza koji su uslijedili od njene kontroverzne odluke iz 2015.

Angela Merkel napustila je danas čelnu poziciju Kršćansko-demokratske unije (CDU) u emotivnom govoru na stranačkom kongresu koji treba da bi izabere njenog nasljednika i kandidata za budućeg njemačkog kancelara.

Favoriti za njenog nasljednika su Annegret Kramp-Karrenbauer, koja se smatra kandidatom kontinuiteta i štićenicom kancelarke Merkel, i Friedrich Merz, suparnik Merkel koji je doveo u pitanje ustavne garancije za odobrenje azila za “sve koji su politički progonjeni” i koji vjeruje da bi najveća evropska ekonomija trebala dati veći doprinos Evropskoj uniji.

Merkel (64) je najavila u oktobru da će otići s čela stranke ali da će ostati kancelarka, nakon niza izbornih poraza koji su uslijedili od njene kontroverzne odluke iz 2015. da otvori njemačke granice za izbjeglice koje bježe pred ratom na Bliskom istoku.

Izrazila je svoju zahvalnost na kongresu CDU u Hamburgu na prilici da obavlja dužnost stranačke čelnice 18 godina i kao kancelarka 13 godina, u periodu tokom koga je dominirala evropskom politikom kao ključni akter u bavljenju kriznim situacijama i tvorac konsenzusa unutar Evrope, navodi Reuters.

– Bilo je veliko zadovoljstvo za mene, bila mi je čast – izjavila je ona, izazivajući ovacije koje su trajale skoro deset minuta, i suzdržavajući se da pusti suze.

Navodeći brojne izazove s kojima se suočava Njemačka, od tehnologije koja se rapidno mijenja do klimatskih promjena i globalnog zaokreta s multilateralizma na odbranu nacionalnih interesa, ona je kazala: “U vremenima poput ovih, mi ćemo braniti naše liberalne stavove, naš način života, kako u našoj zemlji tako i van nje”.

– CDU u 2018. mora ne samo gledati naprijed, s novim ljudima, nego i s istim vrijednostima – dodala je Merkel.

Novi čelnik CDU bi će izabran glasanjem među 1.001 delegatom na kongresu tokom dana. Pobjednik će najvjerovatnije predvoditi CDU na narednim saveznim izborima zakazanim za oktobar 2021. godine.