Njemačka kancelarka

Merkel: Evropa će izaći iz ove krize snažnija nego ikada

merkel

Nastavit ćemo insistirati na dobrom rješenju, ali se također trebamo pripremiti za mogućnost scenarija bez sporazuma

Njemačka će nastaviti da insistira na postizanju sporazuma o novom partnerstvu s Britanijom do kraja godine, izjavila je u srijedu kancelarka Angela Merkel. Ona je, ipak, upozorila da se Evropska unija također treba pripremiti za iznenadni razlaz u 2021.

– Napredak u dosadašnjim pregovorima do sada je bio slab, ali da to postavimo diplomatski – nastavit ćemo insistirati na dobrom rješenju, ali se također trebamo pripremiti za mogućnost scenarija bez sporazuma – poručila je Merkel u obraćanju evropskim parlamentarcima u Bruxellesu, nakon što je Njemačka preuzela rotirajuće predsjedanje nad EU do kraja godine.

Britanija je do sada odbacivala pritisak EU na postizanju tješnjih veza na poljima koja se protežu od ribarstva do usklađivanja standarda konkurentnosti, jer premijer Boris Johnson želi uži trgovinski sporazum.

Merkel je također kazala da su njeni prioriteti tokom njemačkog šestomjesečnog predsjedanja Evropskim vijećem očuvanje temeljnih prava ugroženih trenutnom vanrednom situacijom na polju javnog zdravstva.

– Evropa će izaći iz ove krize snažnija nego ikada, ukoliko ojačamo koheziju i solidarnost – kazala je njemačka čelnica, prenosi Reuters.