Merkel: Napadači ismijavaju zemlju koja ih je primila

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da će broj pripadnika snaga sigurnosti biti povećan u Njemačkoj i širom Evrope poslije serije napada u regionu.

“Već smo značajno povećali broj pripadnika osiguranja širom Njemačke, ali i u Evropske unije”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Berlinu.

Dodala je da je to dio napora koji se preduzimaju radi sprečavanja napada u Evropi, zajedno sa osnivanjem antiterorističkog centra u Europolu.

Merkel je izjavila da činjenica da su dvojica napadača koji su u Njemačku došli kao izbjeglice izveli napade za koje je odgovornost preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant “ismijava zemlju koja ih je primila”.

Obećala je da će učiniti sve da se raščiste nedavna “barbarska djela”, otkriti ko stoji iza njih i dovesti ih pred lice pravde.

Kako je kazala, Njemačka to duguje ne samo žrtvama, njihovim porodicama i ostalim Nijemcima, već i drugim izbjeglicama.

Rekla je da će se Njemačka držati svojih principa i pružiti sklonište onima kojima je potrebno.

Ponovila je da će se Njemačka uspješno nositi s izazovima s kojima se suočava.

Merkel je dodala da je savezni ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere dobio zadatak da sastavi detaljnu analizu situacije i predloži dodatne prijedloge iz oblasti sigurnosti.
Ona je rekla da će u tom poslu De Maiziere sarađivati s pokrajinskim ministrima unutrašnjih poslova.

Odgovarajući na pitanje o nedavnim napadima u Njemačkoj i svom djelovanju, Merkel je odgovorila da smatra da je postupala odgovorno i na ispravan način, prenio je Reuters.

Ona je dodala da će u nedjelju, 31. jula, prisustvovati zajedničkoj komemoraciji za sve žrtve četiri napada od 18. jula.