Globus

posjeta izraelu

Merkel: Naredne sedmice presudne za iranski nuklearni sporazum

10/10/2021

U okviru oproštajne turneje odlazeća njemačka kancelarka Merkel boravi u posjeti Izraelu, gdje se sastala s tamošnjim premijerom Naftalijem Bennetom te je prisustvovala posebnoj sjednici izraelske vlade

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su naredne sedmice presudne za budućnost međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je 2015. godine postignut s Iranom.

U okviru oproštajne turneje odlazeća njemačka kancelarka Merkel boravi u posjeti Izraelu, gdje se sastala s tamošnjim premijerom Naftalijem Bennetom te je prisustvovala posebnoj sjednici izraelske vlade.

– Naredne sedmice su presudne za budućnost iranskog nuklearnog sporazuma. Želimo poslati poruku Iranu da je neophodno da se hitno vrati za pregovarački stol – poručila je Merkel, javlja Anadolija.

Dodala je da su i ruski i kineski predsjednici Vladimir Putin i Xi Jinping dužni pomoći u povratku za pregovarački stol.

Izraelski premijer Bennet je istakao da je iranski nuklearni program dosegao rekordan nivo razvoja te je poručio da Izrael neće dozvoliti da se Iran domogne nuklearnog oružja.

– Svijet bi bio potpuno drugačiji da se Iran domogne atomske bombe. To za nas nije strateško pitanje, već pitanje opstanka – kazao je Bennet.

Merkel će se u nastavku posjete odvojeno sastati i s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i šefom izraelske diplomacije Yairom Lapidom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.