Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Ne slažemo se s odlukom SAD-a o Jerusalemu

merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da se Njemačka ne slaže s odlukom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi slijedimo rezolucije UN-a u ovom pogledu. Ovim rezolucijama se predviđaju i razgovori o statusu Jerusalema u okviru pregovora čiji cilj je uspostava dviju država. Priželjkujemo intenziviranje ovog procesa ali u tom kontekstu ne slažemo se s odlukom koja je donesena sinoć”, kazala je Merkel novinarima nakon sastanka u Berlinu s premijerom libijske Vlade nacionalnog jedinstva Fayezom al-Sarrajom.

Na pitanje o Trumpovoj odluci o Jerusalemu, Merkel je odgovorila da evropske zemlje mogu uložiti potrebne napore na Bliskom istoku, dodajući da je ipak za potpuni uspjeh potreban i angažman SAD-a.

“Evropa može tamo poduzeti određene inicijative, ali za toj joj je potreban i SAD”, rekla je njemačka kancelarka.

Dodala je i kako Njemačka želi podržati Libiju u vezi s problemom ilegalnih migracija.

“Ne želimo da Libija postane igračka međunarodnih interesa”, kazala je Merkel.

Al-Sarraj je također kritikovao odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vezi s Jerusalemom.

“Podržavamo palestinsko pitanje. U tom pogledu, ne smiju se donositi jednostrane odluke. Ovakva odluka predstavlja prijetnju miru u regionu. Istovremeno bi mogla izazvati i veće konflikte i haos”, rekao je Al-Sarraj.

Trump je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu navečer kazao kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Američki predsjednik je tom prilikom kazao i kako je već naložio američkoj administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena iz Tel Aviva u Jerusalem.