Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel od Vučića traži distanciranje od Dodika

West Balkans conference
Njemačka kancelarka, Angela Merkel, dolazi u posjetu Beogradu početkom jula i ove dvije stavke su u vrhu onoga što će prenijeti državnom vrhu Srbije.

Konkretno, kako saznaje „Blic“, Njemačka traži da Srbija „u doglednoj budućnosti“ dopusti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali i da podrži ustavne reforme u Bosni i Hercegovini kojima bi se smanjio uticaj entiteta.

[pull_quote_left]Zbog toga će Merkel tražiti da Srbija pristane na slabljenje RS, da se jasno ogradi od Milorada Dodika, da se suprotstavi njegovom referendumu za otcepljenje RS i da pristane na ustavne promjene kojim bi ojačale centralne institucije u Sarajevu[/pull_quote_left]

Prema stavu Berlina, to što bi Srbija omogućila ulazak Kosova u UN ne bi značilo da je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost. Sve bi bilo obavljeno po modelu „dvije Njemačke“, iz doba hladnog rata do 1990., kada se istočna i zapadna Nemačka formalno-pravno nisu priznale, ali su obe bile u UN.

Merkel traži članstvo Kosova u UN jer je to jedini način da ono postane članica Vijeća Evrope i OEBS, kao i Evropske unije. To bi ujedno značilo trajno rešenje kosovskog pitanja, koje već decenijama ugrožava njemački interes za stabilnim Balkanom.

Drugi stalni izvor nestabilnosti u regionu je, smatraju Nijemci, položaj Republike Srpske.

Zbog toga će Merkel tražiti da Srbija pristane na slabljenje RS, da se jasno ogradi od Milorada Dodika, da se suprotstavi njegovom referendumu za otcepljenje RS i da pristane na ustavne promjene kojim bi ojačale centralne institucije u Sarajevu.

Angela Merkel bi u Beograd trebalo da stigne 7. jula, a slijedeća dva dana provest će u Tirani i Sarajevu.