Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alen Gadžo: Bez brige, u zatvoru ima mjesta za sve!

BiH

dan-policijeTK

U prvih 100 dana mandata novog ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Alena Gadže, uhapšena su četiri pripadnika policije, među njima i načelnik sektora uniformisane policije Samir Aljukić, te zamjenik komandira specijalne policije Jasmin Kurtić. Kurtić je na toj poziciji proveo samo jedan dan.

Gadžin zahtjev je bio da se spomenuti uhapse u kabinetu ministra, u uniformama.

[pull_quote_right]Ministar Gadžo je javno optužio premijera Gutića da štiti kriminalce[/pull_quote_right]

“Činili su kriminal u uniformama i zato su u uniformama i uhapšeni, a ne po mraku u njihovim kućama”, rekao je Gadžo u intervjuu za Žurnal.

Aljukić i Kurtić bili su bliski saradnici nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, a sadašnjeg premijera TK-a Bege Gutića. Nakon njihovog hapšenja, premijer Gutić je DF-u, koja je predložila Gadžu za poziciju ministra, poslao zahtjev za njegovu smjenu. Odgovor DF-a je glasio – Gadžu možete smijeniti ukoliko prekrši zakon, ne sprovodi ono za šta je nadležan ili ukoliko ga smijeni Skupština TK.

Ministar Gadžo je javno optužio premijera Gutića da štiti kriminalce, a Gutić je odgovorio saopštenjem u kojem kaže da sadašnji ministar unutrašnjih poslova sebi pripisuje zasluge drugih institucija.

Dok se tuzlanski radnici okupljeni u Sindikatu Solidarnosti i građani TK-a stavljaju na stranu ministra Gadže, inače bivšeg pripadnika specijalne policije koji se našao na ministarskoj poziciji, premijer Gutić na presici povodom prvih 100 dana vlasti ni jednom rječju nije spomenuo Izvještaj o radu MUP-a TK.

gadzo mup tk

Sukob Gutić – Gadžo neki vide kao razlog za raspadanje koalicije DF – SDA – HDZ, a Kantonalni izvršni odbor SDA je na svojoj sjednici donio odluku o “izbacivanju DF-a iz vlasti”.

Na pitanje šta će se desiti sa ovim istragama ukoliko bude smijenjen sa pozicije ministra, Gadžo je kazao:

“Ne znam šta će se desiti s tim istragama, jer ja više nisam nadležan. To je pitanje za Tužiteljstvo, to je sada u njihovoj nadležnosti i ne mogu to komentarisati.”

Ukoliko ostane na poziciji ministra, o tome u kom smjeru će ići dalje akcije u borbi protiv korupcije, Gadžo je kazao:

“Taj proces će trajati. Ono što je u mojoj nadležnosti kao ministra unutrašnjih poslova jeste da osiguram uslove da se proces nastavi. Oni koji su činili kriminalne radnje bit će nemilosrdno proganjani, kako u MUP-u, tako i izvan MUP-a. A da bismo bili efikasni, prvo moramo očistiti naše redove, da bismo mogli djelovati bolje prema vani. Cilj je Evropska unija. Samo na taj način mi možemo pristupiti EU i ja kao ministar unutrašnjih poslova i kao bivši službenik policije davno sam položio zakletvu i od toga neću odstupiti, bez obzira na pritiske i prijetnje”, poručo je Gadžo.

S obzirom da najavljuje nemilosrdnu borbu protiv kriminalaca, pitanje je da li u BiH imamo dovoljno zatvora u koje ih sve možemo smjestiti?

“Zatvora? Biće mjesta za sve. Svi će biti privedeni pravdi kad – tad.”