Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel osudila ubistvo novinara i obustavila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

1802_angela_merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je danas njena vlada ograničila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i da pod trenutnim okolnostima ne može izvoziti oružje u tu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka s premijerom pokrajine Hessen Volkerom Bouffierom, Merkel je večeras najoštrije osudila ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Naglasivši da se cijeli slučaj mora hitno rasvijetliti, Merkel je kazala da još uvijek ništa nema na stolu, niti je neko odgovarao za ubistvo.

“Mi smo odveć ograničili prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, a u ovoj situaciji je prodaja nemoguća”, kazala je Merkel.

Kancelarka Merkel također je kazala kako će nastaviti kontakte kako bi došlo do međunarodne reakcije zbog ubistva novinara Khashoggija.

Saudijska Arabija je od početka godine kupila oružje od Njemačke u vrijednosti od 417 miliona eura. Samo Alžir je kupio više njemačkog oružja ove godine i to u vrijednosti od 741,5 miliona eura.

Njemačka je prije dvije godine Saudijskoj Arabiji prodala oružje u vrijednosti od 530 miliona eura, a prošle godine tu prodaju reducirala na 249 miliona eura.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.